HU Language HU
június 18, 2019 0

Eséssel indult a keddi kereskedés az európai tőzsdéken, a kontinens részvényindexei azonban délelőtt felpattantak, miután az EKB-elnök újabb stimulust helyezett kilátásba, Mario Draghi szerint amennyiben az szükséges, mindez kamatcsökkentés vagy az eszközvásárlások formájában is megvalósulhat. A monetáris lazítást meglebegtető EKB-elnöki nyilatkozat ellenére a magyar tőzsde továbbra is esik.

Hatalmasat zuhant a Siltronic árfolyama 2019.06.18 12:17

Az amerikai félvezetőgyártó, a Broadcom csütörtökön vágta vissza az idei évre vonatkozó bevételvárakozásait, amit a cég az USA és Kína kereskedelmi háborújával indokolt. Kedden a német Siltronic tett közzé profit warningot, miután a cég szerint a félvezető szektor tovább lassul majd a geopolitikai bizonytalanság és az USA kormánya által a kínai technológiai cégeket sújtó exportkorlátozás miatt, mindezek közvetett módon érintik a Siltronic fontos ügyfeleit, akik jelentős mértékben visszavágták az idei év második felére vonatkozó megrendeléseiket. A német félvezetőgyártó cég bejelentését rosszul fogadták a befektetők, a Siltronic árfolyama 13,6 százalékkal került lejjebb.

Az osztalékszelvény vágása után esett a Renault 2019.06.18 11:54

Emelkednek az európai autógyártók részvényei kedden, a negatív kivételt a Renault jelentette, a társaság papírjai 5,5 százalékkal kerültek ma lejjebb, a francia autógyártó esése mögött a társaság osztalékfizetése húzódott meg, miután a Renault papírjai ma forogtak először az osztalékszelvény nélkül, a cég osztalékfizetésével korrigálva a Renault árfolyama 0,8 százalékkal került volna ma feljebb.

Gyengül az euró Mario Draghi nyilatkozata után 2019.06.18 11:06

Bár korábban az volt a kérdés, hogy az Európai Központi Bank várhatóan mikor kezdheti majd meg a monetáris szigorítást, azaz mikor emelhet először kamatot, Mario Draghi, az EKB-elnöke ma délelőtt már arról beszélt, hogy a jegybank újra lazíthat a monetáris politikáján, ha az infláció nem emelkedik a 2 százalékos céljuk közelébe. Draghi szerint a kamatcsökkentés mellett az eszközvásárlások is szóba jöhetnek, a jegybankelnök monetáris lazítást meglebegtető nyilatkozata után az euró gyengülni kezdett a dollárral szemben, az EURUSD árfolyama 0,3 százalékkal került ma lejjebb.

Az EKB-elnök szavai javítják a hangulatot, a BUX azonban továbbra is esik 2019.06.18 10:54

Az Európai Központi Bank elnöke által meglebegtetett újabb stimulus után az irányadó európai részvénypiacok felpattantak ma délelőtt, a magyar tőzsde azonban a javuló hangulatból nem volt képes érdemben profitálni, a BUX 2,4 milliárd forintos forgalom és 334 pontos mínusz mellett 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek a 0,6 százalékkal feljebb kerülő Richter kivételével esnek, az OTP 1 százalékos esése mellett a Magyar Telekom 2,4 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,8 százalékot esett.

Újra begyújthatja a rakétákat Draghi 2019.06.18 10:47

Miközben eddig az volt a kérdés, hogy az EKB mikor kezdi meg a monetáris szigorítást, vagyis mikor várható az első kamatemelés időpontja, ettől teljesen eltérő hangot ütött meg Mario Draghi, az EKB vezére ma délelőtt. Erősen utalt arra, hogy a következő monetáris politikai lépés lazítás lesz.

tovább a cikkhez…

Draghi beszél, felpattantak a tőzsdék 2019.06.18 10:40

Eséssel indult a keddi kereskedés az európai tőzsdéken, a kezdeti mínuszok azonban gyorsan elolvadtak, miután a befektetők kedvezőn fogadták Mario Draghi nyilatkozatát. Az EKB elnöke a tegnap kezdődött sintrai EKB fórumon arról beszélt, hogy ha az infláció elmarad a jegybank célkitűzésétől, arra az EKB-nak regálnia kell, Draghi kiemelte, hogy mindez kamatcsökkentésen vagy eszközvásárlásokon keresztül valósulhatna meg.

Draghi beszédére felpattantak az európai tőzsdék, a német DAX például a nap eleji 0,8 százalék mínusz után jelenleg már közel 100 pontos, vagyis 0,8 százalék pluszban áll.

A fontosabb európai tőzsdék közül a francia ma a legerősebb.

Új történelmi csúcsáról fordult le a 4iG árfolyama 2019.06.18 10:22

A 4iG tegnap jelentette be, hogy Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel irányító befolyást szerzett az informatikai nagyvállalatban. A 4iG által közzétett közlemény szerint a cég jelentős akvizíciókra készül, melyeknek köszönhetően a társaság még az idei évben a legnagyobb hazai tulajdonú informatikai vállalatcsoporttá alakulhat, a befektetők egy része a korábban felröppent pletykák alapján elképzelhetőnek tartotta, hogy a 4iG úgy válna Magyarország meghatározó IT-cégévé, hogy megvásárolja a Magyar Telekomtól annak informatikai leánycégét, a T-Systemst.

Jászai Gellért a Világgazdaságnak adott interjújában kiemelte, hogy a 4iG-nek konkrét akvizíciós célpontjai vannak, és közel járnak ahhoz, hogy hamarosan konkrétumokat is eláruljanak és a 4iG-t rövid időn belül piacvezető cégcsoporttá szeretnék bővíteni.

A 4iG 1 184 forintnál új történelmi csúcsra emelkedett ma délelőtt, azonban ezt követően elfogyott a lendület, és a 4iG 3,1 százalékkal került lejjebb. A 4iG 90208 millió forintos forgalmával a legforgalmasabb részvény a magyar tőzsdén, megelőzve az OTP-t, a Molt és a Richtert is, azonban érdemes megjegyezni, hogy a 4iG mai forgalma 58,7 százalékkal alacsonyabb a részvény idei, átlagos forgalmával összehasonlítva.

Lejjebb került a Magyar Telekom, esik a BUX 2019.06.18 09:58

Európa-szerte borús hangulatban indult a hét második napja a kontinens részvénypiacain, a magyar tőzsde is lejjebb került ma reggel, majd a keddi piacnyitástól távolodva a hazai részvényindex tovább esett, a BUX 324 pontos mínusz mellett 0,8 százalékkal került lejjebb. A stagnáló Richter kivételével esnek a blue chipek, az OTP 1,2 százalékos esése mellett a Magyar Telekom 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,8 százalékot esett.

Mérsékelt eséssel indítja a keddi napot a magyar tőzsde 2019.06.18 09:10

Mérsékelt eséssel indult a keddi kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 58 pontos mínusz mellett 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek vegyesen teljesítenek. A Richter 0,6 százalékos erősödése mellett az OTP és a Mol árfolyama egyaránt 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került lejjebb a keddi piacnyitás után.

Kivárnak a befektetők a Fed kamatdöntése felé közeledve 2019.06.18 08:32

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A hétfői piacnyitás után felfelé kapaszkodtak a tengerentúli tőzsdék, a piaczárás felé közeledve azonban a Dow és az S&P500 végül ledolgozták a korábbi emelkedés egy részét, miután a befektetők továbbra is a Fed szerdán záruló kamatdöntő ülésének eredményére vártak. A hangulatra a vártnál gyengébb makroadatok vetettek árnyékot, miután a New York Fed feldolgozóipari indexe a májusi 17,8 pontról -8,6 pontra esett júniusban, ami 2016 októbere óta az első negatív értéket jelentette, míg az NAHB lakáspiaci indexe 64 pontra csökkent júniusban, míg az elemzők 67 pontot vártak. Az USA és Kína kereskedelmi megállapodásával kapcsolatos várakozásokat lehűtötte Wilbur Ross hétvégi nyilatkozata, miután a kereskedelmi tárca vezetője a Wall Street Journalnak elmondta, hogy nem vár megállapodást a két ország között a június végi, oszakai G20-as csúcson, azonban a miniszter szerint tárgyalások jó eséllyel aktívan folytatódhatnak majd. A Dow 23 végül pontos erősödés után 0,1 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,1 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,6 százalékos emelkedéssel zárta a hétfői kerekedést.

Emelkedéssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 176 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,6 százalékos erősödés után 12 120 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 1,9 százalékos emelkedést követően 425 forinton zárta a hétfői kereskedést. A Richter 0,5 százalékos esés után 5 040 forinton zárt, míg a Mol az osztalékszelvény vágása után 3,7 százalékos esést követően, 3 150 forinton fejezte be a hét első napját, az osztalékfizetéssel korrigálva a Mol 0,7 százalékkal került volna feljebb.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék mérsékelt hétfői erősödése után nem volt egyértelmű az irány az ázsiai tőzsdéken a hét második napján, miután a piaci szereplők óvatosak voltak a Fed kamatdöntése felé közeledve, a Nikkei 0,8 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,8 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji részvényindex 0,2 százalékkal került lejjebb. A dél-koreai Kospi 0,4 százalékos erősödése mellett a szingapúri tőzsde 0,9 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek stagnálnak ma reggel, míg a határidős DAX 8 pontos gyengülése 0,1 százalékos esést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Európából és az Egyesült Államokból beérkező makroadatok mellett a kereskedelmi háborúval összefüggő új hírekre figyelhetnek a piaci szereplők, míg a befektetők többsége a Fed szerdai kamatdöntő ülésének eredményére várnak.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden az MNB a nemzetközi tartalékok májusi statisztikáit teszi közzé, míg az ÁKK 3 hónapos kincstárjegy aukciót tart. A hét második napján a német ZEW gazdasági hangulatindex mellett az eurozónából az áprilisi külkereskedelmi adatsor mellett a májusi inflációs statisztikákat publikálják majd. Az Egyesült Államokból a májusi megkezdett lakásépítések mellett a májusra vonatkozó, kiadott építési engedélyek számát teszik közzé.

Kivárnak a befektetők a Fed kamatdöntése felé közeledve

Kedden teszi közzé beszámolóját az Adobe.

Kivárnak a befektetők a Fed kamatdöntése felé közeledve

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Kivárnak a befektetők a Fed kamatdöntése felé közeledve