HU Language HU
Hiába a külföldi jókedv, esik tovább a forint
június 18, 2019 0

Mario Draghi EKB-elnök ma délelőtti szavai, az újabb monetáris lazítás kilátásba helyezése erősítette a kockázati étvágyat a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, de a forint pár órával később gyengülni kezdett, majd a nagy Trump-Xi találkozó híre sem segített rajta: még tovább esett. A magyar fizetőeszköz így kéthetes mélypontra bukott mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Folytatódik a forint gyengülése 2019.06.18 16:59

A nap végén sincs visszaerősödés: immár 323,5-nél jár az euró jegyzése a bankközi forintpiacon. Ez újabb kéthetes forintmélypont. Bár az elmozdulás nem markáns még, illetve a csak korona is gyengült ma a zloty nagyjából stagnálása mellett, mégis érdekes, hogy ekkora részvénypiaci rali, a kockázati étvágy erősödése mellett ez hogyan következett be. Amint előző posztunkban megjegyeztük, az okok között az is lehet, hogy az EKB jelzése és a Trump-Xi találkozó együtt olyan kockázati étvágy erősödést váltott ki, ami inkább a viszonylag alacsonyabb kamatozású feltörekvő piaci devizák felől a magasabb kamatozásúak felé terelhetett tökét.

Tovább esik a forint – Mi lehet az ok? 2019.06.18 16:13

A Draghi-beszéd és a Trump-Xi nagy találkozó összejövetelének híre jelentős kockázati étvágyerősítést váltott ki ma két hullámban a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon. A vezető európai és amerikai határidős részvényindexek szárnyalnak, az euró szenved, főként az európai kötvényhozamok esnek az EKB-lazítás árazása miatt. Mindezzel párhuzamosan azt látjuk, hogy a magasabb kamatozású feltörekvő piaci devizák is szárnyalnak, de az alacsonyabb kamatozásúak, mint a szűkebb térségünkbeli forint, cseh korona, lengyel zloty gyengélkedik. Ez arra utal, hogy ebben a környezetben a befektetők akár átsúlyozásokat is végrehajthatnak a magasabb kamatozású devizák felé az alacsonyabb kamatozású feltörekvők felől és ez is szerepet játszhat a forint kéthetes mélypontra esésében. Az euróval szemben ugyanis immár 323 felett jár a kereskedés, a dollár ellenében pedig 289-nél.

Összejön a nagy Trump-Xi találkozó jövő héten! 2019.06.18 15:55

Néhány perce posztolta ki Donald Trump amerikai elnök, hogy nagyon jó telefonbeszélgetésen van túl a kínai elnökkel és megállapodtak abban, hogy a jövő heti oszakai G20 csúcstalálkozón kibővített tárgyalást folytatnak, amelynek előkészítését a saját stábjaik még azt megelőzően megteszik.

tovább a cikkhez…

Hiába Draghi szavai, kéthetes mélypontra esett a forint 2019.06.18 14:45

Némiképp meglepő módon a forint gyengülni kezdett az utóbbi bő fél órában az euróval szemben, hiszen a belengetett újabb EKB-lazítás elvileg kedvezően hatna a forint relatív megítélésére. Az euróval szembeni jegyzések 322,3-ról 322,7-ig emelkedtek, így kéthetes mélypontra bukott a magyar fizetőeszköz. A zöldhasúval szemben szintén kéthetes mélypontot látunk 288-nál.

Hiába Draghi szavai, a forintot ez sem érdekli 2019.06.18 13:39

Reggel óta lényegében nem változott a forint euróval szembeni árfolyama, azaz 322,3 körül álldogál továbbra is, ahogy péntek este óta ez a jellemző. Mindez azt jelenti, hogy még Mario Draghi EKB-elnök kilátásba helyezett további lazító lépései sem tudták kibillenteni egyensúlyából/felébreszteni a nyári hőségben a forintot. Mivel a további lazítás az eurót gyengítette a dollárral szemben (1,1240-ről 1,1185-ig), így a zöldhasúval szemben a forint kéthetes mélypontra bukott 288-nál.

Váratlanul nagyot esett a német gazdasági hangulatindex 2019.06.18 13:18

Júniusban hét havi mélypontra esett a ZEW gazdaságkutató intézet németországi gazdasági hangulatindexe és öt havi mélypontra az euróövezeti gazdasági hangulatindexe. Közben egyéves mélypontra csökkent az infláció májusban az euróövezetben, és folytatódott a fogyasztói árak csökkenése az EU egészében is – közölte kedden az Eurostat, megerősítve a június elején közölt előzetes adatokat.

tovább a cikkhez…

Újabb stimulust lebegtetett meg az EKB-elnöke, emelkednek az európai tőzsdék 2019.06.18 12:53

Eséssel indult a keddi kereskedés az európai tőzsdéken, a kontinens részvényindexei azonban délelőtt felpattantak, miután az EKB-elnök újabb stimulust helyezett kilátásba, Mario Draghi szerint amennyiben az szükséges, mindez kamatcsökkentés vagy az eszközvásárlások formájában is megvalósulhat. A monetáris lazítást meglebegtető EKB-elnöki nyilatkozat ellenére a magyar tőzsde továbbra is esik.

tovább a cikkhez…

Újra begyújthatja a rakétákat Draghi 2019.06.18 10:47

Miközben eddig az volt a kérdés, hogy az EKB mikor kezdi meg a monetáris szigorítást, vagyis mikor várható az első kamatemelés időpontja, ettől teljesen eltérő hangot ütött meg Mario Draghi, az EKB vezére ma délelőtt. Erősen utalt arra, hogy a következő monetáris politikai lépés lazítás lesz.

tovább a cikkhez…

Elalélt a nagy melegben a forint 2019.06.18 08:57

Kiemelt fontosságú kamatdöntés előtt áll a Fed és bár nagy eséllyel most még nem változik az irányadó 2,25-2,5%-os kamatsáv, az előremutató kommunikáció nagyon fontos lesz a várakozások orientálása miatt. A piac ugyanis arra számít, hogy akár már nyáron jöhet az első kamatvágás, amelyet karácsonyig akár további kettő is követhet. Ha ebben a várakozásban lesz eltolódás, akkor az jókora deviza-, kötvény- és részvénypiaci változásokat okozhat.

2019.06.18 08:32 Kivárnak a befektetők a Fed kamatdöntése felé közeledve

A holnap esti Fed kamatdöntés előtti nagyobb elemzésünk:

2019.06.18 09:45 Öveket becsatolni, jön a hét legfontosabb eseménye!

Egy ilyen esemény előtt érthető a kiváró hangulat a befektetők részéről és a piacokon az oldalazás, az euró/dollár például 1,1220 körül ragadt péntek este óta. A forint pedig a pénteki visszagyengülés után 322,3 körül oldalazik.

Elalélt a nagy melegben a forint

A technikai elemzési kép alapján az látszik, hogy a 200 napos mozgóátlag felett mozog az árfolyam, és alatta a 320 körüli szint mutatkozik támasznak. Fent viszont 327,5 előtt nincs igazán erős ellenállás.

Elalélt a nagy melegben a forint

A dollár/forintnál kissé tisztább a technikai kép, hiszen a 288 körüli szintről lefordulni látszik az árfolyam. Korábban a 288 volt a kereskedési sáv felső határa, most alulról azt tesztelte vissza az árfolyam, így érthető, ha tényleg lefordulás bontakozik ki innen (forinterősödés). A Fed döntése persze ezt is átírhatja.

Elalélt a nagy melegben a forint