HU Language HU
A 2008-as válság óta nem voltak ilyen pesszimisták a profi befektetők
június 18, 2019 0

Nem voltak ennyire pesszimisták a profi befektetők a 2008-as pénzügyi válság óta, a készpénzállomány megugrott, míg a részvények kevésbé népszerűek most – derül ki a Bank of America Merrill Lynch legfrissebb alapkezelői felméréséből. A legnagyobb kockázatok között a kereskedelmi háborút, a recessziót és a monetáris politika esetleges hatástalanságát említik.

Jól indult június a tőzsdéken, de nem tartott sokáig a lendület. A befektetők aggódnak amiatt, hogy nincs előrelépés a kínai-amerikai kereskedelmi háborúban, a makrogazdasági adatok sem túl meggyőzőek és a közelgő G20-as találkozó, valamint a Fed kamatdöntése.

A Bank of America Merrill Lynch legfrissebb (június 7 és 13 között végzett) alapkezelői felmérése szerint a globális gazdasági növekedésre vonatkozó várakozások összeomlottak, a válaszoló alapkezelők fele gyengélkedést vár a következő 12 hónapra.

Ami az eszközallokációt illeti, 2009 májusa óta nem voltak ilyen kismértékben felülsúlyozva a részvények a kötvényekhez képest, miközben a készpénzállomány megugrott. Az alapkezelői felmérés recessziós körülményeket mutat, a befektetők azokat az eszközöket súlyozzák felül, amelyek jellemzően felülteljesítenek, amikor a kötvények és a vállalati profitok csökkennek és alulsúlyozzák azokat, amely pozitív korrelációt mutatnak a növekedéssel és az inflációval. A kötvények, a készpénz, a közszolgáltatók és a nem ciklikus fogyasztási javak felé tolódott el a súlyozás a bankszektor, a technológia és az eurózóna részvénypiacai felől. Az államkötvényekbe látott tőkebeáramlás és a defenzív részvények mostanában látott szárnyalása azt mutatja, hogy a befektetők a rossz hírekre pozícionálták magukat – derül ki a felmérésből.

A felmérésből kiderül az is, hogy már az amerikai techrészvények helyett már az amerikai államkötvény a legnépszerűbb befektetés. Az alapkezelők szerint ha az S&P 500 index 2430 pontig esik, abban az esetben a Fed kamatot vág, ha pedig 2350 pontig esik, abban az esetben Trump megállapodásra törekszik majd Kínával. A válaszadók 32 százaléka szerint a rövid távú kamatok csökkenni fognak 12 hónapos időtávon és 56 százalék van azon a véleményen, hogy a legfontosabb „tail risk”, vagyis kis valószínűségű, de nagy kockázatot hordozó esemény az a kereskedelmi háború.

A 2008-as válság óta nem voltak ilyen pesszimisták a profi befektetők

Az S&P 500 index alakulása

(Bloomberg)