HU Language HU
Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók
június 19, 2019 0

A vevők többsége a korszerű lakásokra van kiéhezve, mégis csak lassan javul az ingatlanok energiahatékonysága, így nagy előnye lehet annak a tulajdonosnak, aki áldozott a lakás felújítására. A korszerű lakások aránya az elmúlt 3 évben elég lassan, csupán 20-ról 23 százalékra nőtt, pedig az eladó lakásokat keresgélők, mintegy 60 százaléka pont az ilyen energiahatékony ingatlanok után érdeklődött – derül ki az ingatlan.com közleményéből.

Lassan javul a magyar lakások energiafogyasztása, de az ingatlanok túlnyomó része továbbra is korszerűtlennek mondható a Lechner Tudásközpont adatai, illetve több mint 417 ezer ingatlanhirdetés alapján. Az energiatanúsítványok az ingatlanok értékesítése vagy hosszútávú kiadás előtt készülnek, így ezek megoszlása pontos képet adhat a forgalomképes ingatlanállomány energiahatékonyságáról.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Pannónia Ház

Pannónia Ház

1133 Budapest, Pannónia utca 77-79
231 db lakás
40 – 100 m2 alapterület
Átadás:
2018. nov
30.3 – 119.6 M Ft
Ajánlatot kérek

A kiadott energiatanúsítványok szerint az elmúlt három évben 20-ról 23 százalékra nőtt a korszerű vagy annál is jobb energetikai besorolású ingatlanok aránya, míg az átlagos besorolású ingatlanoké 38-ról 48 százalékra emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legkevésbé energiahatékony lakóingatlanok aránya 42 százalékról 29 százalékra mérséklődött. A legkorszerűbb ingatlanok száma és aránya csak lassan növekszik, ami azért okozhat nehézséget, mert 2019-ben az érdeklődések több mint 60 százaléka érkezett korszerű vagy annál is jobb energetikai besorolású ingatlanokra, ezekből viszont kevés van a piacon.

Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

A szigorodó szabályok is segíthetnek

Korábban már írtunk róla, hogy az idei évben épülő 25 ezer lakás majdnem fele várhatóan már megfelel a 2021-től életbe lépő szigorú BB minősítésű elvárásoknak. Az arány pedig a jövőre átadni tervezett lakások körében még magasabb, az ismert energetikai paraméterekkel rendelkező otthonok 64 százaléka használ majd megújuló energiát a Takarék Index adatai alapján. 2021-től pedig – a szigorítás miatt – már az összes lakás használ majd legalább 25 százalékban megújuló energiát.

2019.05.15 11:28 Ez verheti fel igazán az új lakások árát, hosszú távon mégis jól járunk vele

2021. január 1-je után már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely legalább „közel nulla energiaigényű”, azaz energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ, vagyis legalább BB energetikai osztályú besorolást kap.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
BB Házak

BB Házak

1094 Budapest, Balázs Béla utca 20.
58 db lakás
30 – 94 m2 alapterület
Átadás:
2020 Q4
25 – 75 M Ft
Ajánlatot kérek

Egyelőre még nagyon nehéz megfelelő szakembert találni egy-egy felújításra, az újlakás-projektek ugyanis nagy mértékben lekötik a szakemberek kapacitásait, akik szívesebben vállalnak egy nagyobb – akár például egy 4-5 lakásos társasházban – munkát, minthogy magánemberekhez menjenek kisebb felújítási megbízásokra. Ahogy azonban csökkenni kezd az elinduló új projektek száma, több idő juthat az egyéni megbízásokra is. Emellett a júliustól induló falusi CSOK is nagy lökést adhat, a kistelepüléseken főként jellemző rossz állapotban lévő házak felújításának, a támogatás ugyanis nemcsak a megvételre, hanem a felújításra is kiterjed.

2019.05.15 09:18 Százszoros az árkülönbség a falusi CSOK településeinek kínálatában
2019.05.13 13:18 Figyelem: megjelentek az újabb 10 milliós CSOK részletei!

Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók