HU Language HU
A kutatók rájöttek: egy napot szabad dolgozni a héten, ha félted a mentális egészséged
június 19, 2019 0

A Cambridge-i Egyetem és a Salford kutatása szerint a heti egy nap munka a leghatékonyabb a mentális egészség megőrzése céljából.

A tanulmány szerint a mentális problémák kockázatát 30%-kal csökkenti az, ha valaki munkanélküliségből vagy gyesről visszatérve egy héten 8 órát vagy kevesebbet, de dolgozik. A kutatók ugyanakkor arra nem találtak bizonyítékot, hogy 8 óránál több munka javítana a mentális egészségen.

A kutatók 2009 és 2018 közötti, több mint 70 ezer brit állampolgár adatait használták fel, ahol azt nézték, hogy a munkaidő változása hogyan hatott a mentális egészségre és az élettel való elégedettségre.

A kutatók szerint néhány évtizeden belül minden a mesterséges intelligenciáról, a big dataról és a robotikáról szól majd, ezek kiváltják a jó részét annak a munkának, amit most emberek végeznek. Szerintük el kell majd gondolkodni azon, hogyan lehetne a munkaórákat hatékonyan felosztani az emberek között, így mindenki élvezné azt a minimális munkaidőt, ami a mentális egészségének fenntartásához kell, még ha ez azt is jelenti, hogy kevesebbet dolgozunk majd egy héten.

Az álláshelyek számáról és az itt megfigyelhető érdekes trendekről egy mai cikkünkben írtunk:

2019.06.19 09:50 Évek óta nem láttunk ilyen intő jelet – Eljött a szakadás a magyar munkahelyeken

A kutatók szerint olyan jövő felé kellene elmozdulni, ahol 5 napos hétvégék vannak, tehát heti szinten csak két napot dolgoznánk, vagy az éves szabadságokat kellene kiterjeszteni akár több hónapra is.

(Bloomberg)