HU Language HU
„Minden fegyver a kezünkben” – Ismét eláraszthatja pénzzel a piacot az EKB
június 19, 2019 0

Tegnap már utalt arra Mario Draghi, hogy szükség esetén készek tovább lazítani, szerdán pedig az EKB egyik alelnöke részleteket is elárult a CNBC kérdésére. Luis de Guindos elmondása szerint akár egy újabb jelentős összegű eszközvásárlásra is nyitott a jegybank, ha az kell ahhoz, hogy az inflációt a cél felé lökjék.

Egy sor lehetséges intézkedés van a tarsolyunkban: indíthatunk újabb hosszútávú finanszírozást a bankoknak (TLTRO), az iránymutató kommunikáción is változtathatunk, illetve a korábban megvett eszközök újrabefektetése is nyújt mozgásteret – mondta Luis de Guindos. Majd hozzátette: szükség esetén újabb eszközvásárlási program (QE) megnyitására is kész az EKB.

Az európai jegybank átmeneti lassulásra számít a kontinensen elsősorban geopolitikai feszültségek és a kereskedelmi konfliktusok miatt, melyek a feldolgozóipari exportra lehetnek negatív hatással.

De Guindos elmondása szerint a jegybanknak egy sor eszköze van ahhoz, hogy a 2%-os inflációs célt elérje. Az alelnök szerint fontos jelezni a befektetők felé, hogy a kormányzótanács kész lépni, ha az infláció továbbra is a cél alatt marad.

2019.06.18 10:47 Újra begyújthatja a rakétákat Draghi