HU Language HU
Mindenki veszít Trump háborújával, de Amerika nagyobbat bukhat
június 19, 2019 0

Nem egyenlőek az erőviszonyok a kereskedelmi háborúban, Kínában ugyanis az állami ösztönzéssel részben kompenzálhatják majd a negatív hatásokat, vagyis Amerika nagyobbat bukhat az ügyön – hangzott el a Fidelity International sajtónapján kedden Londonban. A cég szakemberei a világgazdaság és a piacok előtt álló legnagyobb makrogazdasági kihívásokról beszéltek, ezek a kockázatok ma az USA és Kína körül koncentrálódnak.

Az USA esetében nem kérdés, hogy lassul a gazdasági növekedés, a kérdés csak az, mennyivel – mondta előadásában James Bateman, a Fidelity multi asset alapokért felelős befektetési igazgatója. Szerinte a gazdaság és a piacok szempontjából az egyik fontos kockázat jelenleg az amerikai növekedés lassulása.

Azt gondoljuk, hogy a már eddig bejelentett védővámok és a további vámoktól való félelem elhozhatják a fordulatot az amerikai fogyasztásban, óvatosabbak lesznek az amerikaiak, ami a gazdasági ciklusban is meghozhatja a negatív fordulatot

– vázolta fel Bateman.

Szerinte a fenti folyamat látszik már a Fed kamatvárakozásaiban, a romló gazdasági kilátásoknak köszönhetően erősödtek a kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások. Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy az USA határozza meg a világ monetáris politikáját, vagyis ez a fordulat a többi jegybanknál is megjelenhet.

Jogos lehet a felvetés, miért kell kamatot csökkenteni akkor, amikor az első negyedévben 3,2%-kal nőtt az amerikai gazdaság. A Fidelity szakembere szerint azonban ez az adat csalóka lehet, részben egyszeri volatilis tényezők okozták, a fundamentális növekedés ennél jóval rosszabb képet fest. Bateman szerint aggasztó, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a rossz minőségű vállalati hitelek állománya.

Az amerikai növekedés mellett komoly kockázat az, meddig lehet a kínai gazdaságot hitelekkel élénkíteni. Bateman szerint a stimulus nem folytatódhat olyan mértékben, mint az első negyedévben, de továbbra is stabilizálhatja a gazdaságot.

A kereskedelmi háború költségei kezelhetőnek tűnnek Kína szempontjából, az élénkítés és a gyengébb jüan kompenzálhatják ezeket a negatív hatásokat

– véli a Fidelity befektetési igazgatója.

A két ország mellett a cégek szempontjából is tartogat ugyanakkor kockázatokat a kereskedelmi háború további elfajulása – mondta Medha Samant, a cég Ázsiáért felelős befektetési igazgatója. Kézenfekvő lenne például egyszerűen más ázsiai országokba áthelyezni a termelést, ez azonban nem egyszerű, mivel munkaerőigényes feldolgozóiparról van szó. Ezzel párhuzamosan viszont a kínai cégek globális jelenléte erősödik, ma már rég nem csak Kínában gyártanak. Emellett az ország vállalatai nagy részben, mintegy 85%-ban ázsiai piacokra termelnek.

A fentiek mellett ugyanakkor a kereskedelmi háború további eldurvulásával kapcsolatos félelmek várhatóan a következő időszakban is folyamatos bizonytalanságot jelentenek majd a piacon, ami viszont a kínai cégeket is érinti.