HU Language HU
Készülnek a legrosszabbra? Készpénzbe menekülnek a londoni profik
június 19, 2019 0

Jelenleg szinte minden eszközosztály fair értéke felett forog, nagyon nehéz jó vételi lehetőségeket találni – hangzott el a Fidelity International keddi sajtónapján Londonban. Így fordulhat elő az az extrém helyzet, hogy a cég szakemberei alulsúlyozzák a részvényeket és a kötvényeket is, a készpénzt viszont felülsúlyozzák. A cég szakemberei elmondták véleményüket a Brexitről, Kínáról és a kereskedelmi háborúról is, jelenleg ezeket tartja szinte mindenki a legnagyobb kockázatoknak.

Az elmúlt években jó stratégia volt a piacon, ha valaki megvette a részvényeket, hátradőlt és várt – mondta a Fidelity International keddi sajtónapján tartott előadásában James Bateman Londonban. A cég multi asset alapokért felelős befektetési igazgatója szerint azonban most szinte biztos, hogy nehezebb időszak jön, ugyanis szinte minden eszközosztály a fair értéke felett forog, kevés az igazán vonzó lehetőség.

Részben ez magyarázza, hogy a Fidelity jelenleg egyszerre súlyozza alul a részvényeket és a kötvényeket, inkább a készpénz felé mozdult el. Ritkán van ilyen, ebből is látszik, hogy nem mindennapi időket élünk a piacon.

Készülnek a legrosszabbra? Készpénzbe menekülnek a londoni profik

A prezentációból fényképezett ábrán látszik a cég jelenlegi eszközallokációja. A középső oszlopban az látható, hogy a részvénypiacon elsősorban a feltörekvő országok, azon belül is Ázsia lehet még vonzó a portfóliómenedzserek szerint, míg a harmadik oszlop szerint a kötvénypiacon elsősorban az amerikai inflációkövető papírokban (US TIPS) és a feltörekvő kötvényekben bíznak. Összességében azonban így is alulsúlyozzák mindkét eszközosztályt.

A múltbeli tapasztalatok alapján veszíteni mindig sokkal könnyebb a piacon, több éves pozitív teljesítményt lehet pillanatok alatt lenullázni

– hozta fel az óvatosság kapcsán az örök befektetői igazságot James Bateman.

A cég befektetési igazgatója szerint a piacok szempontjából jelenleg a pozitív kockázat az, hogy rövid távon a kedvező makroadatok tovább fűthetik, új csúcsokra repíthetik az árakat, ugyanakkor fennáll annak veszélye, hogy a jó adatokat túlértékelik a befektetők és fájdalmas lesz a kijózanodás.

A fentieket árnyalta kicsit előadásában Matt Sadle, a Fidelity európai részvényeket kezelő portfóliómenedzsere, aki szerint a túlárazottság mellett még mindig vannak vonzó lehetőségek a kontinensen, csak meg kell találni azokat. Hozzátette: összességében már nem mondható, hogy olcsók lennének az európai részvények, de még mindig olcsóbbak, mint például az amerikaiak. Saddle szerint három fő veszély fenyegeti a piacot jelenleg:

  • a Brexit,
  • Olaszország és
  • a kereskedelmi háborúk.

Azokat a részvényeket kell megtalálni, melyeket ezek a potenciális negatív hatások nem érintenek és vonzó az árazásuk. Példaként említette a Roche gyógyszergyártót, melynek nincs komoly kitettsége egyik irányba sem, legfeljebb egy általános hangulatromlás érintené.

Mindhárom kockázat az európai részvényeknek csak töredékét érintené erősen negatívan: a Brexit nagyjából 10 százalékot, Olaszország pedig ötöt. A kereskedelmi háborúnak pedig az amerikai részvénypiac sokkal jobban kitett, így Európa relatív pozíciója jobb

– mondta Matt Saddle.