HU Language HU
Utolsókból lesznek az elsők: a hely, amit egyszer hanyagolnak, máskor imádnak a lakásvásárlók
június 20, 2019 0

Csak Budapesten közel 37 ezer volt a lakáspiaci adásvételek száma az egész 2018-as évet nézve, ami összességében 2 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest. 10 olyan kerület volt, ahol kevesebb lakás cserélt gazdát, ezek közül a legnagyobb csökkenést a X. kerületben mérték. Azokon a területeken viszont, ahol leginkább megnőtt a tranzakciók száma, egy olyan kerületben nőtt meg legjobban a vásárlások száma, amelynél a korábbi évben a legnagyobb visszaesést lehetett tapasztalni – áll az OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérkép elemzésében.

Budapesten 2 százalékkal, a végleges számokban várhatóan 37 ezer közelébe nőtt tavaly a lakáspiaci tranzakciók száma. Tíz kerületben lehetett a forgalom visszaesését tapasztalni, amelynek mértéke 1 és 19 százalék közé esett. Tetemes a veszteség
a 2-3 ezres forgalmú VIII. és X. kerületben, utóbbiban volt a legnagyobb, 19 százalékos visszaesés a 2018-as adatok alapján.

A befektetési célú vásárlások még mindig jelentős keresletet generálnak a rangsor másik végén ugyanis 10 százalékot meghaladó forgalmi élénküléssel áll például az V., XIII. vagy VII. kerület. A XIII. kerület emellett a legfőbb színtere a most dübörgő újlakás-építésnek és forgalomnak is, nagyjából 3,7 ezer tranzakciót itt regisztrálták. Ezt követik egymás után a XIV., VII., XI. és VIII. kerületek. A tranzakciószám egyik évről a másikra bekövetkező hektikus mozgására példa a legdrágább V. kerület, amelyet 2017-ben a legnagyobb arányú, 25 százalékos visszaeséssel lehetett emlegetni, tavaly viszont élre ugrott, több mint 30 százalékos keresletélénküléssel.

Az V. kerületben tapasztalt 30 százalékos növekedés az adásvételek számát illetően, vélhetően nagyrészt a bázishatásnak tudható be. Miután a 2016-17 közötti időszakban 25 százalékos volt a visszaesés, a 2017-18 között tapasztalt 30 százalékos emelkedésnek egyszerűen alacsonyabb volt a viszonyítási évben létrejött tranzakciószám. Így nehezen lehet kiszűrni, hogy az emelkedésben mekkora részt képviselt az átlagostól eltérő keresletélénkülés, azt viszont jól mutatja, hogy az V. kerületben mennyire hektikusan, évente változóan alakul az adásvételi tranzakciók száma. A bázishatás miatt egyébként, az árindexek esetében is sokszor egy fix bázisévhez, például 2010-hez viszonyítunk.

Utolsókból lesznek az elsők: a hely, amit egyszer hanyagolnak, máskor imádnak a lakásvásárlók

Kép forrása: OTP Értéktérkép

Ha pedig megvizsgáljuk a kerületken belül az egyes körzeteket is, élen jár a 1053-as körzet (délkeleti Belváros), ahol a 70 százalékos forgalombővülése egyértelműen a befektetői kereslet számlájára írható. A 1149-es (Kiszugló) és 1097-es (Külső-Ferencváros) körzet 50-55 százalékos növekményének ugyanakkor elsősorban a számos új projekt az oka, de elsősorban a IX. kerület esetében bőven lehet átfedés a befektetési célú vásárlásokkal is. Mindössze két kerület van, ahol az összes irányítószám-körzetben nőtt a forgalom: míg a XIII. kerület hagyományosan az újlakás-építések és a kereslet fő központja, a IV. kerületet csak az elmúlt két-három évben fedezték fel a lakásépítők nagy számban, kerületi szinten is érezhető pluszforgalmat generálva.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
BB Házak

BB Házak

1094 Budapest, Balázs Béla utca 20.
58 db lakás
30 – 94 m2 alapterület
Átadás:
2020 Q4
25 – 75 M Ft
Ajánlatot kérek

A nagyon drága ingatlanokat is szívesen veszik

Néhány évvel korábban egy 50-60 millió forintos társasházi lakás már drágának számított, 2018-ban azonban 100 millió forintra kúszott a nagy értékű ingatlanok határa és már ez az ár sem számít kirívónak a piacon. Az Otthon Centrum hálózatában 2014 óta megtízszereződött 100 millió forintnál drágább ingatlanok értékesítése, ezeknek az ingatlanoknak a 80 százalékát Budapesten értékesítették – mondta el Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Soóki-Tóth Gábor MRICS

elemzési vezető

Otthon Centrum

Soóki-Tóth Gábor 1993-ban végzett okleveles építészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1999-ben a Nottingham Trent Egyetemen M.Sc in Real Estate fokozatot szerzett. A BME Városépítés tanszékén kezdett dolgozni… Tovább »

A 2019-es tranzakciók egészét nézve a legnagyobb arányban a XII. kerületben voltak nagy értékű adásvételek, ahol háromból egy ingatlant 100 millió forint felett értékesítettek a hirdetőportálon keresztül zajló tranzakciók közül, de az V. és a XIII. kerület is népszerű volt a nagyobb értékű lakások eladását tekintve. A 100 millió forint feletti lakások átlagos alapterülete a fővárosban 158 négyzetméter volt, a legkisebb eladásra kínált nagy értékű ingatlan alapterülete 63, míg a legnagyobbé 440 négyzetméter.

2019.06.06 05:45 Térképen az országos lakásárak – Nehéz elhinni azt, amit látunk

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Németvölgyi Residence

Németvölgyi Residence

1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 29-33
41 db lakás
49 – 149 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q4
0 – 0 M Ft
Ajánlatot kérek