HU Language HU
Súlyos büntetéssel fenyegetik a Wizz Airt, indul az eljárás
június 20, 2019 0

Fogyasztóvédelmi eljárás indult a Wizz Air ellen – közölte Gulyás Gergely a mai kormányinfón. A légitársaságot már többször megbírságolta a Fővárosi Kormányhivatal, ezúttal a „lehető legsúlyosabb” bírság kiszabását kéri a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Wizz Air árfolyama minimálisan esik a mai kereskedésben a londoni tőzsdén.

A lehető legsúlyosabb bírság kiszabását kérem a hatóságoktól, ma elindul a fogyasztóvédelmi eljárás a Wizz Air ellen

– mondta el Gulyás Gergely miniszter a mai kormányinfón. A miniszter a légitársaság gyakorlatával kapcsolat fogalmazott meg kritikákat, a fapados cég többször hagyott utasokat más reptereken, akiknek nem ajánlott segítséget sem – mondta.

Nem ez az első eset, hogy büntetést kap a Wizz Air a kereskedelmi gyakorlata miatt:

  • 2018 szeptemberében Budapest Főváros Kormányhivatala bírságot szabott ki büntetést a Ryanairre és a Wizz Airre tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A Wizz Airt akkor 25 millió forintos bírság megfizetésére kötelezték, nem jogerősen. A Ryanairnél a csomagok elszállításával voltak problémák, ami miatt eljárást indítottak a diszkont légitársaság ellen, a Wizz Air ügyét nem részletezték, csak annyi közölt akkor György István kormánybiztos, hogy a légitársaság nem biztosította az utasok által előzetesen kifizetett szolgáltatásokat.
  • 2019 márciusában 15 millió forintos bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal, szintén tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt a Wizz Airre. A kiváltó ügy egy 2019 januári Dubajból Budapestre járaton történt incidens volt, amikor is az utasok csak a leszállást követően tudták meg, hogy a feladott poggyászok egy része nem érkezett meg velük együtt, hanem egy másik járaton szállította el a csomagokat a légitársaság, így három nappal később érkeztek csak meg. A helyzetet súlyosbította, hogy a tájékoztatást sem kapták meg a megfelelő időben.
  • 2019 februárjában az olasz versenyjogi hatóság szabott ki büntetést a Ryanairre és a Wizz Airre, a csomagszabályzat átláthatatlansága miatt és mert megítélésük szerint a nagy kézipoggyászra vonatkozó szabályok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot jelentenek. A Wizz Air akkor 1 millió eurós büntetést kapott, de áprilisban a fellebbezés után az olasz bíróság érvénytelenítette a határozatot.

A Wizz Air tavaly 295 millió eurós profitot ért el, az idei évre pedig 320-350 millió eurós profitot vára cég. Ha az eddigi büntetésekből indulunk ki, akkor a pár tízmillió forintos büntetés még az éves profit 1 százalékát sem érné el a Wizz Airnél. Ennek megfelelően a részvények árfolyama nem reagált különösebben a hírre a mai kereskedésben, a londoni tőzsdén 0,2 százalékos mínuszban állnak a részvények. Idén jelentősebb emelkedésen vannak túl a papírok, az év eleje óta 27 százalékos pluszban áll az árfolyam.

Súlyos büntetéssel fenyegetik a Wizz Airt, indul az eljárás