HU Language HU
Megfékezné a kormány a szúnyoginváziót
június 20, 2019 0

Pluszforrást biztosít szúnyogirtásra a kormány a Belügyminisztériumnak – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy ha a bankok kérik, akkor elhalaszthatják a banki kötelező adategyeztetést.

Magasabb lehet az infláció 2019.06.20 11:47

Lehetséges, hogy a 2,7%-os előzetes becslésnél magasabb lehet az infláció idén, erre az esetre a kormánynak vannak törvényi kötelezettségei – kommentálja az inflációs folyamatokat a miniszter.

Lassított, de jól fogy a szuperállampapír 2019.06.20 11:24

Valamelyest csökkent az első héthez képest az új szuperállampapír értékesítése a második héten, de még így is imponáló volt. A pontos adat most nincs előttem – mondja Gulyás Gergely.

Kitolják az adategyeztetés határidejét? 2019.06.20 11:19

Ha a bankok azt tapasztalják, hogy több mint egymillió ember számlája veszélybe kerül, akkor a pénzintézeteknek kell kezdeményezniük a határidő esetleges kitolását – mondja a miniszter.

Lesz egyszámjegyű szja? 2019.06.20 11:07

Sokszor elmondtuk, hogy szeretnénk az egyszámjegyű szja-t, jó lenne, kívánatos lenne, de sok olyan javaslat van, ami versenyképes lehet ezzel – mondja újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

Facebook-valuta: nem kell megengedni! 2019.06.20 11:06

„Nem kell megengedni” – mondja Gulyás a Facebook tervezett valutájával kapcsolatban. Eddig pénzeket államok bocsátottak ki, a szabályozási hatáskörök is az ő kezükben vannak. A Facebook esetében több a rossz tapasztalat, mint a jó, ezért nem biztos, hogy ezt a szabályt nekik kell megsérteni.

Szorul a hurok a Wizzair nyaka körül 2019.06.20 10:59

A lehető legsúlyosabb bírság kiszabását kérem a hatóságoktól, ma elindul a fogyasztóvédelmi eljárás a Wizzair ellen – mondja a miniszter a légitársaság gyakorlatával kapcsolatban. A fapados cég többször hagyott utasokat más reptereken, akiknek nem ajánlott segítséget sem. A Wizzairrel szemben most indul a harmadik ilyen eljárás, Gulyás szerint a cég „tűrhetetlen módon jár el” az ügyfeleivel szemben.

Nincs jelöltünk a Bizottság élére 2019.06.20 10:45

A visegrádi négyeknek nincs egyetlen jelöltjük az Európai Bizottság élére, de több személyt is elfogadhatónak tartanak – mondja kérdésre válaszolva Gulyás.

Lesz béremelés jövőre is 2019.06.20 10:36

Jövőre is lesz béremelés az egészségügyben, ennek mértékéről később dönt a kormány. A 2020-as költségvetésben bérfejlesztésre összesen 152 milliárd forintot szán a Pénzügyminisztérium, ezek között a keretek között lehet mozogni – mondja kérdésre Gulyás Gergely.

Hibázott a NIF, nincs döntés az M0-ról 2019.06.20 10:32

Nincs döntés az M0-ás befejezésének nyomvonaláról, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. minden politikai felhatalmazás nélkül tett közzé erről egy tervezetet a múlt héten – mondja a miniszter.

Pluszforrás szúnyogirtásra 2019.06.20 10:30

A tegnapi kormányülésen foglalkoztak a szúnyoghelyzettel is, pluszforrásokat adnak a Belügyminisztériumnak erre a célra – mondja Gulyás Gergely. Szerinte a következő hetekben „minden eddiginél több szúnyogirtás lesz”, de várhatóan ezzel sem tűnnek el teljesen a szúnyogok.

Terítéken a költségvetés 2019.06.20 10:29

Gulyás Gergely elmondása szerint a kormány foglalkozott a jövő évi költségvetéssel is, a módosító javaslatokat a jövő héten tárgyalják. A miniszter elmondása szerint 2020-ban több mint 2200 milliárd forint áll majd rendelkezésre a családok támogatására.

Az európai és a globális növekedés lassul, aminek most a magyar gazdaságban nincs még jele, ezért az a terv, hogy fenn tudjuk tartani az eddigi bővülési ütemet.

A kormány azt gondolja, hogy az idén is 4% felett lehet a növekedés, az államadósság pedig folyamatosan csökkenhet, miközben a költségvetési deficit a GDP egy százaléka lehet jövőre.

Nincs klímavédelem atom nélkül 2019.06.20 10:26

Az uniós csúcs napirendjén lesz a klímastratégia is, Magyarország ezen a területen az élen jár, a szén-dioxid kibocsátásunk 1990 óta 32%-kal csökkent, 2030-ig vállaljuk, hogy ez a csökkenés 40%-os lesz. A 2050-ig vonatkozó tervekre a V4-ek szintén összehangoltan tesznek javaslatot.

A párizsi klímacélok teljesítése ma elképzelhetetlen atomenergia nélkül

szögezi le a miniszter.

Készülnek a mai EU-csúcsra 2019.06.20 10:23

Tegnap volt kormányülés, a múlt héten pedig EU-s ügyekről szóló ülést tartott a kormány – kezdi Gulyás Gergely. A mai uniós csúcson személyi kérdések és a következő ötéves terv elfogadása is terítéken lehet.

Azt reméljük, hogy az EU olyan döntéseket hoz a személyi kérdésekben is, melyek jelentősége nem kisebb, mint a stratégiai agendának és az eddigi sikertelenség után a siker felé tud elmozdulni a közösség – emeli ki a miniszter. Hozzáteszi: a magyar álláspont továbbra is az, hogy az adókivetésnek nemzeti hatáskörben kell maradnia, ahogy a fontos gazdaságpolitikai döntéseknek is. Fontos lenne, hogy az Unió megnyissa a csatlakozási tárgyalásokat a nyugat-balkáni országokkal.

A személyi kérdésben a visegrádi négyek közös álláspontot fognak képviselni: sem a csúcsjelölti rendszert, sem Manfred Webert nem támogatják. A régiós álláspont szerint mindez ellentétes az uniós alapszerződéssel.

Miről döntött a kormány? Mindjárt megszólal Gulyás Gergely 2019.06.20 09:25

Már 136. epizódjához érkezett a Kormányinfó, melyet még Lázár János kezdett el az előző ciklusban, majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vette át tőle a stafétát. Ma Hollik István kormányszóvivővel közösen állnak a nyilvánosság elé a kormány aktuális döntéseivel kapcsolatban.

Szóba kerülhet többek között:

!–>

  • a 2020-as költségvetés tervezete,
  • a szuperállampapír sikere,
  • aktuális uniós ügyek.

!–>Az eseményről természetesen igyekszünk folyamatosan tudósítani.