HU Language HU
Csúcson zárt Amerika, elszállt az olaj és az arany az iráni feszültség mellett
június 20, 2019 0

Új történelmi csúcsra kapaszkodott napközben és történelmi zárócsúcsot is produkált az amerikai S&P500 részvényindex a csütörtöki kereskedésben, azaz Donald Trump Iránnal kapcsolatos kijelentése csak rövid ideig tartó ijedtséget váltott ki a befektetőknél. Maga az iráni-amerikai feszültség azonban az olaj piacán tartós szárnyalást váltott ki: a drónlelövés hatására 6%-kal szárnyalt a feketearany árfolyama, míg a sárga nemesfém továbbra is 5 éves csúcsa közelében áll.

Történelmi csúcson zárt az S&P500 2019.06.20 22:25

Meglett az új történelmi zárócsúcs az S&P-nél 2954 ponttal, azaz 0,95%-os emelkedéssel. A Dow 0,9%-os, a Nsdaq pedig 0,8%-os emelkedéssel fejezte be a napot, azaz a Fed tegnap esti kamatdöntési üzenetei, a dollár gyengülése összességében jót tett a részvénypiacoknak, igaz vele párhuzamosan az iráni feszültségek felhajtották az arany és az olaj árfolyamát is.

Szép pluszban járnak az indexek 2019.06.20 21:37

A három amerikai vezető részvényindex 0,7-0,9% körüli emelkedésnál jár jelenleg. A legagyobb ezek közül a Dow Jones indexnél látszik, amelynek csaknem mind a 30 komponense emelkedik. A legnagyobb ezek közül a United Technologies-nál (+2,4%) mutatkozik.

Csúcson Amerika, elszállt az olaj és az arany az iráni feszültség mellett 2019.06.20 21:21

A Fed tegnap esti kamatdöntésének és Jerome Powell elnök sajtótájékoztatójának üzenete (készen áll a kamatcsökkentés felé elmozdulni a jegybank) fűtötték a határidős részvényindexeket Amerikában és a dollár határozott gyengülését váltották ki, a kötvényhozamok pedig tovább estek. Aztán a nyitás után az amerikai S&P500 részvényindex 2960 pontnál új történelmi csúcsra ért, majd volt egy kis lefordulás. Ezt segítette az is, hogy az amerikai-iráni feszültség kapcsán (drónlelövés) Donald Trump egy délutáni sajtóeseményen elsőre ijesztő kijelentést tett, amikor azt mondta: rövidesen kiderül, hogy megtámadja-e az ország Iránt. Aztán később már úgy fogalmazott, hogy valószínűleg csak ostoba emberi hiba okozta a drón lelövését, így a vezető részvényindexek újra erőre kaptak és a záráshoz közeledve az S&P újra megközelítette történelmi csúcsát.

A mai drónlelövés (amely a hormozi-szorosnál történt, a világ legfontosabb olajszállítási útvonalán) már a délelőtti-délutáni kereskedésben is markáns kőolajár emelkedést váltott ki a dollár esésével párhuzamosan. Azóta az olajár még tovább emelkedett, jelenleg 5-6% között pluszt mutat az amerikai spot WTI, míg az európai vezető fajta (Brent) 3,5% körüli ugrásnál jár.

Amint már reggel felhívtuk rá a figyelmet, 5 éves csúcsra ugrott az arany unciánkénti ára részben a dolláresés és a Fed által jelzett bizonytalanságok, részben az iráni konfliktus hatására. Jelenleg 1390 dollár körül jár a kereskedés és a 2% feletti mai ugrásban a fenti fundamentális tényezők mellett technikai ok is szerepet játszott: egy ellenállást átvitt az árfolyam, ami további aranyvásárlásokat generált a piacon.

Délután még kiakadt Trump, estére már megszelídült a lelőtt drón miatt 2019.06.20 20:21

Az amerikai drónt „ostoba” emberi hiba miatt lőtték le nemzetközi vizek felett – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában újságíróknak.

tovább a cikkhez…

Ijesztő kijelentés Trumptól: rövidesen kiderül, megtámadjuk-e Iránt 2019.06.20 18:19

Újságírók megkérdezték ma Donald Trump amerikai elnököt, hogy az amerikai drón hormuzi-szorosban történt iráni lelövésének megtorlásaként indítanak-e légitámadást Irán ellen, mire Trump csak annyit válaszolt: „rövidesen meglátják”. A Reuters hírére az amerikai tőzsdék gyorsan süllyedni kezdtek, igaz van honnan: az S&P ma új történelmi csúcsra ért. Aztán Trump elsőre ijesztő kijelentése után gyorsan elkezdtek újra emelkedni a tőzsdék. Később egyébként már Trump is más hangsúllyal beszélt a drón lelövéséről, amelyre a tőzsdék is korrigáltak:

tovább a cikkhez…

Szárnyalt a Waberer’s 2019.06.20 17:22

A Fed kamatdöntő ülése után a jegybankárok nyitva hagyták az utat a kamatcsökkentés előtt, a monetáris lazítás lehetősége mellett a befektetők kedvezően fogadták az USA és Kína folytatódó kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos híreket is. Az európai tőzsdék emelkedtek csütörtökön, a BUX azonban mérsékelt eséssel zárta a napot. A blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben, a Waberer’s részvényei azonban tovább szárnyaltak.

tovább a cikkhez…