HU Language HU
Lecsengőben a bankrendszer likviditási sokkja
június 21, 2019 0

Enyhülő likviditáshiányról árulkodnak a mai BUBOR fixingek. Az egynapos bankközi kamatláb 0,66%-ról 0,44%-ra mérséklődött, és bár még így is lényegesen magasabb, mint a megelőző időszakban, érezhető a sokk hatásának a csökkenése.

A bankrendszer likviditása ma szezonális okokból csökkenne, mert nagy ÁFA-befizetési napról van szó. Ehhez képest a kamatok mégis minden lejáraton estek (3 hónapig), ami arra utal, hogy az MNB és az ÁKK erőfeszítései már éreztetik a hatásukat.

Lecsengőben a bankrendszer likviditási sokkja

Az ügy előzménye, hogy a héten a rövid lejáratú kamatok látványosan elszálltak, ami a bankközi likviditás szűkítésére utalt. A jelenség oka az új lakossági állampapír óriási sikere, illetve némi szabályozói késlekedés volt. Ahogy írtuk, a likviditás szűkülésének elsődleges magyarázata az új MÁP+ lakossági értékpapír nagy sikere. Az óriási érdeklődés hatására több százmilliárd forint áramlott az új eszközbe, ez pedig klasszikus sterilizációs eszközként viselkedik: a betétek és egyéb pénzforrások eltűnnek a piacról és az állam MNB-nél vezetett kincstári egységes számlájára kerülnek át. Az új állampapír kibocsátásának első hetében több mint 500 milliárd forintért vásárolt a lakosság, ám az MNB és az ÁKK arra számított, hogy nem szűkül majd ennyivel a likviditás, mert a vásárlások forrása régebbi állampapírok visszaváltása lesz. Ez így is történt, ám a visszaváltott állampapírok a forgalmazóknál) a bankoknál maradtak, mert a magas hozamú papíroktól nem szívesen váltak meg.

A helyzet kezelésére szerdán technikai jellegű, egyhetes futamidejű forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. Piaci információink szerint az ÁKK és az MNB az elmúlt napokban egyaránt próbálták a bankrendszer szereplőit rávenni, hogy adják vissza az állampapírokat. Az Államadósságkezelő kérdésünkre tegnap jelezte, hogy újra lépéseket tesz a banki állományok visszavásárlására. Az ÁKK nem részletezte, hogy pontosan milyen további lépéseket tesz az állampapírok visszavásárlására. Úgy tudjuk, hogy az ÁKK korábban úgy módosította a forgalmazókkal kötött szerződéseket, hogy azokba belefoglalták: az ÁKK-nak egyoldalú visszavásárlási opciója van a lakossági papírokra. Elképzelhető, hogy az intézmény tegnaptól ezzel a lehetőséggel kíván élni, miután „szép szóval” nem sikerült annyi állampapírt visszavásárolni ahhoz, hogy elegendő likviditás kerüljön vissza a bankrendszerbe.