HU Language HU
Megszületett az első devizahiteles ítélet a Kúria múlt heti döntése alapján
június 24, 2019 0

Jogerősen érvénytelenné nyilvánított egy devizahitel-szerződést ma a Fővárosi Ítélőtábla, mert a bank nem adott megfelelő tájékoztatást az árfolyamváltozás lehetséges hatásairól – értesült a 24.hu. A felek közti elszámolásról a Budapest Környéki Törvényszék fog dönteni.

Fontos részlet, hogy a Kúria április 10-ei és június 20-ai (nem kötelező érvényű) ajánlásai alapján született az ítélet az árfolyamkockázatról történt nem egyértelmű és világos tájékoztatás okán. Utóbbi állásfoglalás értelmében kétféle folytatása lehet az ügynek. A szerződést úgy kell érvényessé tenni, hogy

  • a kölcsön összegét a ténylegesen a fogyasztó rendelkezésére bocsátott forintösszegben kell meghatározni, ügyleti kamatként pedig a forintra vonatkozó pénzpiaci kamat szerződéskötéskori értékének kamatfelárral növelt mértékét kell figyelembe venni VAGY
  • a deviza-forint átváltási árfolyamot maximálják, a szerződésben rögzített kamatmérték forintosítási fordulónapig történő érintetlenül hagyásával – hogy mi legyen az a maximált árfolyam, amely mértékig a fogyasztónak még viselnie kell az árfolyamkockázatot, bírói mérlegelés körébe tartozik.


Az adós képviseletét álló Bihari Krisztina a lapnak azt nyilatkozta, az ítélőtábla a Budapest Környéki Törvényszéket utasította arra, hogy az ügyfél számára kedvezőbb megoldást szem előtt tartva határozza meg a felek közötti elszámolás mikéntjét.