HU Language HU
Vihar előtti csend az európai tőzsdéken
július 8, 2019 0

Az ázsiai tőzsdék nagyot estek hétfőn, miután a vártnál kedvezőbb amerikai munkaerőpiaci adat után a befektetők egy része arra számíthatott, hogy csökkenhetett a Fed közeljövőben végrehajtott kamatcsökkentésének valószínűsége. Az európai tőzsdék lejjebb kerültek ma reggel, majd a hétfői piacnyitástól távolodva a kontinens börzéi az irányt keresik, míg a hazai részvényindex pénteki záróértéke alá süllyedt.

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek 2019.07.08 13:22

Az irányadó európai részvényindexek a milánói börze kivételével lejjebb kerültek ma délután, míg a régiós tőzsdék felemásan teljesítenek. A lengyel WIG 0,1 százalékos erősödése mellett a prágai tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, míg a bécsi börze 0,3 százalékot erősödött. A hazai részvényindex lejjebb került ma délután, a BUX 2,5 milliárd forintos forgalom és 87 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül egyedül az OTP képes emelkedni. A BUX komponensei közül a CIG Pannónia és a Richter részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Esik a magyar tőzsde, lefordult a Richter 2019.07.08 12:08

A hétfői piacnyitást követő, mérsékelt emelkedését ledolgozva a délelőtt második felében pénteki záróértéke alá süllyedt a magyar tőzsde, a BUX 209 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül esnek. Az OTP és a Mol egyaránt 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékot esett. A Richternek a múlt héten továbbra sem sikerült áttörnie az 5300 forintos szintet, a gyógyszergyártó részvényei ezt követően lefordultak és a Richter 1,6 százalékkal került ma lejjebb. A Richter alacsony, 114 millió forintos forgalom mellett esik, ami 93 százalékkal alacsonyabb a Richter részvényeinek idei, átlagos forgalmával összehasonlítva.

Emelkedik a bitcoin 2019.07.08 11:45

Az elmúlt hónapok folyamán nagyot emelkedett a bitcoin, a kriptodeviza árfolyama június végén egészen a 14 000 dolláros szint közelébe emelkedett, bár ezután elfogyott a lendület és a bitcoin lefordult, a kriptodeviza a júniust összességében 23,8 százalékos erősödéssel zárta. A negatív korrekció után a múlt héten ismét erősödéssel próbálkozott meg az árfolyam, bár csütörtökön újabb esés következett, a bitcoin a pénteki emelkedése után ma tovább erősödött, a kriptodeviza árfolyama 3,5 százalékkal került feljebb.

Lejjebb került a görög tőzsde, míg az európai börzék az irányt keresik 2019.07.08 10:31

Eséssel vágtak neki a hét utolsó napjának a tengerentúli tőzsdék, miután a vártnál erősebb júniusi munkaerőpiaci adat után a befektetők egy része úgy vélte, hogy csökkent az esélye a Fed által a közeljövőben végrehajtott jelentős monetáris lazításnak. A nap végére a korábbi mínuszok nagy részét végül ledolgozták az amerikai részvénypiacok, a Dow és az S&P egyaránt 0,2 százalékkal került lejjebb.

Az ázsiai tőzsdék nagyot estek hétfőn, miután a vártnál kedvezőbb amerikai foglalkoztatottsági adat után a piaci szereplők egy része attól tartott, hogy a Fed kivárhat majd a kamatcsökkentéssel. A Nikkei 1 százalékos esése mellett a hongkongi részvényindex 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 2,6 százalékkal került lejjebb.

Az irányadó európai részvényindexek a hétfői piacnyitást követő mérsékelt mínuszokat nagyrészt ledolgozva pénteki záróértékeik közelében járnak. Görögországban vasárnap előrehozott parlamenti választásokat tartottak, amelyet a jobboldali ellenzéki Új Demokrácia (ND) párt nyert meg, míg Alekszisz Ciprasz miniszterelnök eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a szavazatok 31,55 százalékával a második helyre szorult. A választás után a görög tőzsde a hétfői piacnyitást követő, 1 százalék feletti esését nagyobb részben ledolgozva, 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a francia CAC40 és a DAX egyaránt pénteki záróértékén stagnál ma délelőtt.

Nagyot esett az Enefi 2019.07.08 09:32

Az Enefi nagyot esett a hétfői piacnyitás után, az esést több tényező együttesen magyarázhatja, az elmúlt napokban érzékelhető, felfokozott várakozások közepette az árfolyam június végétől múlt csütörtökig közel 53 százalékkal került feljebb, és a korábbi napok nagy emelkedése után a befektetők egy része profitot realizálhatott.

A társaság részvényeit pénteken egész napra felfüggesztették egy fontos bejelentés előtt, az Enefi ezt követően pénteken bejelentette, hogy a Marosvásárhelyi Törvényszék pénteken tárgyaláson kívül, az ítélethozatalt elhalasztotta két héttel, 2019. július 19-re az E-Star Mures Energy és Marosvásárhely Önkormányzata közötti per újratárgyalásban.

A társaság korábbi nagytulajdonosa kiszáll a cégből, Soós Csaba a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy két-három év alatt fokozatosan kiszáll a társaságból, és az Enefi-részvények eladásából befolyó összeget egy LNG-, CNG-projektet megvalósító társaságba fekteti be, ahol Soós Csaba a többségi tulajdonos. Már zajlik a társaság tőzsdei bevezetésének előkészítése, de még nem döntötték el, hogy a Budapesti Értéktőzsdén vagy más tőkepiacon történjen meg.Az Enefi valószínűleg ezen tényezők együttes hatásai miatt nagyot esett a hétfői piacnyitás után, a részvények jelentős, 10,4 százalékos esésének egy részét azonban képes volt ledolgozni az árfolyam, a hétfői piacnyitástól távolodva az Enefi 5,2 százalékkal került lejjebb.

Emelkedik a Deutsche Bank árfolyama 2019.07.08 09:20

Jelentős elbocsátást és hatalmas átalakítást jelentett be a Deutsche Bank, a társaság globális létszámát 18 ezer fővel 74 ezer főre csökkentik 2022-re, a főleg a befektetési banki üzletágat érintő szerkezet-átalakítás három év alatt 7,4 milliárd euróba fog kerülni a bank számára. 2022-re A jelenleginél negyedével alacsonyabb, 17 milliárd eurós éves költségszintet szeretnének a tervvel elérni, mintegy 74 milliárd eurónyi leépítendő eszközt helyeznek át egy új egységhez, amit a médiában korábban már „rossz banknak” neveztek. A Reuters szerint hétfőn már meg is kezdték a létszámleépítést a társaság ázsiai és óceániai állományánál, többek között Sydneyben és Hongkongban jelentettek be konkrét lépéseket. A befektetők kedvezően fogadták a bejelentést, a Deutsche Bank 2,8 százalékkal került ma feljebb.

Enyhe emelkedéssel vágott neki a hétfői kereskedésnek a BUX 2019.07.08 09:04

Enyhe emelkedéssel indult a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX 36 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a hétfői piacnyitás után. Az OTP 0,3 százalékos esése mellett a Magyar Telekom 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Mol mindemellett 0,5 százalékot emelkedett, míg a Richter 0,2 százalékkal került feljebb.

A kedvező amerikai munkaerőpiaci adat ijesztett rá a befektetőkre 2019.07.08 08:35

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Eséssel indult a hét utolsó napja a tengerentúli tőzsdéken, miután a piaci kommentárok szerint a vártnál kedvezőbb júniusi munkaerőpiaci után csökkent az esélye annak, hogy a Fed júliusi ülésén jelentős kamatcsökkentést hajtson végre. A nap végére azonban az esés jelentős részét ledolgozták az amerikai részvénypiacok, a Dow végül 0,2 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,2 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,1 százalékos eséssel zárta a pénteki kereskedést.

Mérsékelt erősödéssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 44 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Magyar Telekom 0,1 százalékos esés után 423 forinton zárt, a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 3 060 forinton zárták a pénteki kereskedést, míg a Richter 0,5 százalékos esés után 5 270 forinton vettek búcsút a hét utolsó napjától. A pozitív kivételt az OTP jelentette, a bankpapír 0,7 százalékos erősödés után 12 080 forinton zárta a pénteki napot.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék mérsékelt pénteki esése után az ázsiai tőzsdék nagyot estek hétfőn, miután a vártnál kedvezőbb amerikai munkaerőpiac adat után a befektetők úgy vélték, hogy csökkent a valószínűsége annak, hogy a Fed agresszív monetáris lazításba fogjon. Az ázsiai tőzsdék lejjebb kerültek a hét első napján, a Nikkei 1 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,8 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji tőzsde 2,5 százalékot esett. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 52 pontos esése 0,4 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A pénteki, amerikai munkaerőpiaci adat után csökkent a valószínűsége, hogy a Fed jelentős kamatcsökkentést hajtson végre következő ülésén, a befektetők ezért a Fed elnök héten esedékes kongresszusi meghallgatására figyelnek majd, ahol Jerome Powell további részletekkel szolgálhat a Fed terveivel kapcsolatban.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn a Pénzügyminisztérium a júniusi államháztartási egyenleget teszi közzé. A hét első napján a májusi, német külkereskedelmi egyenleg mellett a májusra vonatkozó, német ipari termelési statisztikákat teszik közzé.

A kedvező amerikai munkaerőpiaci adat ijesztett rá a befektetőkre

Hétfőn nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.

A kedvező amerikai munkaerőpiaci adat ijesztett rá a befektetőkre

Mi történt eddig a tőzsdéken?

A kedvező amerikai munkaerőpiaci adat ijesztett rá a befektetőkre

18 ezres elbocsátást és hatalmas átalakítást jelentett be a Deutsche Bank 2019.07.08 08:25

Hatalmas létszámleépítést és szerkezet-átalakítást jelentett be a hétvégén a hosszú évek óta vergődő Deutsche Bank. A végső nagy átalakításként beharangozott 18 ezer fős elbocsátást hétfőn az ázsiai-óceániai munkaerőn meg is kezdték.

tovább a cikkhez…

Jó hír az OTP-nek, olcsóbban jutott bankhoz 2019.07.08 08:13

Az OTP februárban jelentette be, hogy megvásárolja a Societe Generale montenegrói leánybankját. Most kiderült, hogy a korábban megállapított vételárnál olcsóbban jut hozzá a bankhoz a magyar pénzintézet.

tovább a cikkhez…