HU Language HU
Életjelet mutat a német gazdaság, de ez még kevés lesz
július 8, 2019 0

A német export jól teljesített májusban, és az ipari termelés is életjelet mutatott a korábbi, kifejezetten gyenge teljesítmény után. Az elemzők azonban nem túlzottan optimisták, a második negyedév nem sikerült túl jól.

Májusban 1,1%-kal nőtt az export Németországban a statisztikai hivatal közleménye szerint, amely jelentősen felülmúlta a 0,5%-os elemzői várakozásokat. Mindez azt mutatja, hogy a külső kereslet erősödik, azonban ami a hazai folyamatokat illeti, már sokkal rosszabb a kép: az import 0,5%-kal esett vissza.

Az ipari termelés 0,3%-kal növekedett májusban az előző hónaphoz képest, ami kissé alulmúlta a várakozásokat, de legalább már nem visszaesésről tanúskodó adatokat látunk.

Andrew Kenningham, a Capital Economics közgazdásza szerint a májusi ipari adat még nem jelzi a német gyáripar problémáinak a végét. „Éppen ellenkezőleg, a második negyedévben szinte biztos, hogy visszaesett az ipar, hozzájárulva a GDP-növekedés erős lassulásához” – mondja Kenningham, aki szerint akár vissza is eshetett a gazdaság. Áprilisban havi alapon 2%-kal zsugorodott az ipari termelés.

Ráadásul a korábbi adatok az ipari megrendelések visszaesését mutatják, ami nem sok jót jelent a szektor jövője szempontjából. Elemzők szerint a második negyedéves gazdasági mutatók összességében csalódást keltőek voltak, ezért a gazdaság visszaesésének az esélye növekszik.