HU Language HU
Köpni-nyelni nem tudnak a bankok a Facebook új szuperpénzétől
július 8, 2019 0

Egyelőre távol tartják magukat az európai és amerikai pénzintézetek a Facebook blockchain-alapú projektjétől, a Libra – írja a Financial Times. Sok pénzintézet még nem döntötte el, hogy konkurensként, partnerként vagy nem fontos tényezőként gondoljon a kriptopénzre.

Két hete jelentette be a Facebook, hogy új virtuális devizát bocsát ki, mellyel kicsavarhatja a bankok kezéből a globális pénzügyi rendszer felett gyakorolt irányítást, a közösségi médium ambiciózus terveiről itt írtunk:
2019.06.20 05:40 Leleplezték a mestertervet: íme a világot semmi perc alatt letaroló veszélyes szuperpénz

„Még mindig tanulmányozzuk [a Librát] és próbáljuk eldönteni, hogy álljunk hozzá; ellenségei vagyunk, partnerei vagy inkább hagyjuk egymást figyelmen kívül?” – mondta a brit pénzügyi lap egyik nagybanki forrása.

A Libra Association 27 partnere közt jelenleg egyetlen pénzintézet sem található meg, de David Marcus, a projekt vezetője azt mondta, tagadja, „hogy megkeresték a bankokat és azok nemet mondtak.” Hozzátette: a bankokkal való egyeztetés még mindig folyik.

A bankok maguk mást állítottak: állítólag a holland ING vezetőit is megkereste a Facebook, ők elutasítással válaszoltak. A Citi jelezte emellett, hogy a kriptodevizák átláthatatlansága sajátos kihívásokat rejt, amely miatt a pénzintézet részvételi kapacitása sajnos korlátozott.

Emellett számos bank saját kriptodeviza-projektet fejleszt, a UBS, a Lloyds Banking és a MUFG lakossági digitális pénz elindítását jelentette be idén júniusban.

„A Facebooknak igaza van abban, hogy a határon átnyúló fizetési rendszerek nehézkesek és túl sok résztvevőn kell keresztül menni, de a projektben résztvevő bankok meg fogják ezt oldani” – mondta az egyik bank vezetője a Financial Timesnak.