HU Language HU
Donald Trump jól nekiment Theresa Maynek
július 8, 2019 0

Ahogyan az várható volt, Donald Trump nem hagyta szó nélkül, hogy a hétvégén kiszivárgott: a brit nagykövet lesújtó véleménnyel van az Egyesült Államok kormányzatáról és ezt a Londonnak írt feljegyzéseiben a diplomáciai szóvirágok mellőzésével fogalmazta meg. Trump erre a Twitteren gyorsan közölte, hogy szerinte a brit miniszterelnök Theresa May rosszul kezeli a Brexitet, a nagykövetet nem ismeri, de nem szereti, viszont a királynő lenyűgözi.

A Twitter poszt közvetlen kiváltója az volt, hogy Theresa May brit miniszterelnök töretlen bizalmáról biztosította hétfőn az Egyesült Királyság washingtoni nagykövetét, akinek a Trump-kormányzatról összeállított, lesújtó megállapításokat tartalmazó bizalmas jelentései a hétvégén kiszivárogtak a brit sajtóhoz.

Nem tetszett, ahogy az Egyesült Királyság és a (távozóban lévő) miniszterelnök, Theresa May kezelte Brexitet – kezdte posztját Trump, aki szerint May kormánya rendetlenséget teremtett, mert ő hiába mondta meg neki, hogyan kell megcsinálni a Brexitet, ő mégsem így cselekedett. Ezek után – hogy senkinek ne legyen kétsége, miért is írja mindezt – átmenet nélkül rátért arra, hogy nem ismeri a nagykövetet, de nem szívesen látott személy az Egyesült Államokban, és többé nem foglalkozik vele. A jó hír a csodálatos Egyesült Királyság számára az, hogy hamarosan új miniszterelnöke lesz – lélegzett fel Trump, és zárszóként megjegyezte, hogy nagyon élvezte a múlt hónapban a csodálatos látogatást, és a királynő volt az, aki a legjobban lenyűgözte.

….thought of within the U.S. We will no longer deal with him. The good news for the wonderful United Kingdom is that they will soon have a new Prime Minister. While I thoroughly enjoyed the magnificent State Visit last month, it was the Queen who I was most impressed with!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 8, 2019

2019.07.08 18:09 Kár volt Trumpon gúnyolódni – Véget ér a nagy brit-amerikai barátság?

A brit The Mail on Sunday című lap és a CNN amerikai hírtelevízió vasárnapra virradóra nyilvánosságra hozta a London washingtoni nagykövete, Sir Kim Darroch által a londoni külügyminisztériumnak küldött diplomáciai táviratokat. A kiszivárgott diplomáciai táviratok tanúsága szerint például Darroch valószínűtlennek tartja, hogy a Trump-kormányzat a jelenleginél valaha is „számottevően normálisabb, kevésbé működésképtelen, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé megosztott, diplomáciailag kevésbé ügyetlen” lesz.

A brit külügyminisztérium elismerte, hogy a kiszivárogtatott titkos jelentések hitelesek, és vasárnap közzétett közleményében leszögezte, hogy a nagykövet véleménye „nem szükségszerűen tükrözi a miniszterek vagy a kormányzat véleményét”. A brit külügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben. Trump vasárnap csupán annyit jegyzett meg újságíróknak, hogy a brit nagykövet „nem szolgálta jól az Egyesült Királyságot”.