HU Language HU
Magyar hátterű befektető vásárolt lengyel irodaházat
július 8, 2019 0

A máltai székhelyű, de részben magyar hátterű Adventum International vásárolta meg a Peakside Capital-től a 18 ezer négyzetméteres Poznan Financial Center-t, közölte a Peakside és az Adventum közös közleményükben.

Ez a tranzakció az első az Adventum Quartum ingatlanalap számára. A 2001-ben átadott irodaház legmagasabb pontja 91 méter, amivel a második Poznanban, a 16 emeletnyi irodaházban pedig olyan bérlőket találunk, mint a Santander Bank, a Medicover vagy a Sonalake. Az épületet a Sipinski nevű cég tervezte, aminek a honlapján több művészi képet is találhatunk az ingatlanról.

A tranzakció pénzügyi részleteiről természetesen most sem adtak hírt az érdekelt felek, de Marton András, az Adventum International tranzakciókért és üzletfejlesztésért felelős igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a nemrégiben elindított Adventum Quartum alap számára a következő 12 hónapban mintegy 250 millió euró értékben kívánnak iroda és retail eszközökbe fektetni, elsősorban Lengyelországban.

Bár a pontos vételárat nem tudhatjuk, a Cushman & Wakefield 2019 első negyedévére vonatkozó Office Market Snapshot-ja alapján a poznani bérleti díjak 13,5 euró körül mozognak négyzetméterenként, a hozamok pedig 7.00%-on állnak, ami 25 bázisponttal alacsonyabb az 1 évvel korábbi adatnál, vagyis drágult a piac, ahogy szinte mindenhol. Szóval nagyságrendileg a 18 ezer négyzetméternyi iroda értéke, amennyiben évente úgy 2,7-3 millió euró bevétel származik (üzemeltetési díj nélkül) az épület kiadásából, 40 millió euró körül lehetett (plusz a föld alatt lévő 170 parkolóhely ára, amiért 70-80 eurót kérhetnek havonta), ami mintegy 16%-a az említett 250 millió eurónyi tervezett befektetésnek, így még 5 hasonló méretű (vagy kevesebb, de nagyobb, illetve több, de kisebb) tranzakcióra lehet számítani az Adventumtól a következő 1 évben.

Magyar hátterű befektető vásárolt lengyel irodaházat