HU Language HU
Bréking: A 4iG megvásárolja a T-Systemset
július 9, 2019 0

Igaznak bizonyultak a pletykák, a 4iG megvásárolja a hazai IT-piac egyik legnagyobb vállalatát, a több szegmensben is piacvezető T-Systemset. A Magyar Telekom leányvállalata a jelenlegi 4iG-hez képest hatalmas, éves szinten több mint 100 milliárd forintos cég, a felvásárlással a 4iG szinte egy lépéssel a hazai informatikai piac meghatározó szereplője lesz.

Mégis megeszi a kishal a nagyhalat

Június közepén jelentették be, hogy Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel irányító befolyást szerzett az informatikai vállalatban. Az új nagytulajdonos már akkor jelezte, az a cél a 4iG-vel, hogy piacvezető nagyvállalatot építsenek belőle. Az elmúlt hónapokban számtalan, több milliárdos megrendelést kapott a vállalat, vagyis organikusan is nőtt, de a vállalat kimondott célja az volt, hogy akvizíciókkal növelje gyorsan méretét. Az elmúlt hetekben erősen tartotta magát a piacon az a pletyka, hogy a 4iG nem kisebb halra vetette ki a hálóját, mint a Magyar Telekom informatikai leányvállalatára, a több mint 100 milliárd forint árbevételű T-Systemsre. A pletykák igaznak bizonyultak, a 4iG ma bejelentette, hogy megvásárolja a Telekom-leánycéget.

Nincs még vételár

A megállapodás alapján a 4iG a tranzakció zárásakor megvásárolja a T-Systems részvényeit. A tranzakció zárását megelőzően a T-Systems kis-és középvállalati értékesítési üzletága leválasztásra kerül, és az nem képezi az ügylet tárgyát. Az aláírt előzetes megállapodásban a felek megegyeztek a vételárban és a főbb feltételekben, azonban a tranzakció teljes feltételrendszere az előzetes megállapodást is ide értve – a T-Systems átvilágítása és a felek közötti további tárgyalások függvényében – a végleges adásvételi szerződés aláírásával válik kötelező erejűvé. A megállapodás alapján a felek a tranzakció zárását követően hosszú távú együttműködési megállapodást kötnek, amelynek értelmében a T-Systems továbbra is értékesíti a Magyar Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és a közszféra szegmensekben. A 4iG emellett arra is jogot szerez, hogy a tranzakció zárását követő három évig, a megállapodás feltételei szerint Magyarországon használhassa a T-Systems márkanevet. A tranzakció megvalósulása és zárása az átvilágítási folyamattól, a felek közötti tárgyalások alakulásától, a szerződéses feltételrendszer kialakításától, a jogi dokumentáció aláírásától, valamint a szükséges hatósági engedély(ek) megszerzésétől függ. A tranzakció zárása 2019-ben várható.

Win-Win

„A gazdaság digitalizációjának felgyorsulása egyedülálló üzleti lehetőséget jelent a 4iG számára. Társaságunk célja, hogy ebben a dinamikusan fejlődő piaci környezetben itthon, és 2-3 éven belül a régióban is az informatikai szektor egyik meghatározó nagyvállalatává váljon” – mondta Jászai Gellért a 4iG elnök-vezérigazgatója. „A T-Systems Magyarország növekedési céljaink elérésében az egyik legfontosabb mérföldkő. Vállalatunk fejlődésének pedig további lendületet adhat, hogy a tranzakció sikeres zárását követően a telekommunikációs piac vezető szolgáltatója, a Magyar Telekom is stratégiai partnerünkké válhat” – tette hozzá Jászai Gellért a mai bejelentés kapcsán.

Az aláírás kapcsán Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: „Büszkék vagyunk a T-Systems-re, mely 1600 fős munkatársi és több ezer fős partneri állományával az ország vezető infokommunikációs szolgáltatója és számos vállalat és intézmény transzformációs partnere. Olyan szakmai befektetővel állapodtunk meg, aki folytatja majd ezt az innovációs tevékenységet, és támogatni tudja a T-Systems további növekedését”. Hozzátette: „A Magyar Telekom célja változatlan: ügyfeleinknek mindig a legjobb minőségű, integrált szolgáltatásokat nyújtani a legjobb hálózaton. Továbbra is hatékony, agilis Telekomot építünk, mely erősíti piacvezető pozícióit, fejleszt és növekszik, így értéket teremtve részvényeseinek és az egész társadalomnak”.

Mit vett a 4iG?

Ebben a cikkünkben már összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a T-Systemsről, a lényeg:
A T-Systems Magyarország a Magyar Telekom leányvállalata, nagyvállalati ügyfeleknek, a közigazgatásnak és intézményeknek nyújt távközlési és IT infrastruktúra-, alkalmazásfejlesztési és rendszerintegrációs szolgáltatásokat. 2018-ra a T-Systems (az ábrán Telekom magyarországi RI/IT piaci részesedések) komoly piaci részesedést épített ki nem csak az állami megrendeléseken belül, de az egyébként jóval kisebb volumenű megrendelésekkel jellemezhető egészségügyben, szállításban, a közműszektorban vagy a pénzügyi szegmensben. A vállalat a teljes magyarországi IT-piac közel 40 százalékát jelentő, rendkívül széttagolt IT-szolgáltatási piacon 15 százalékos piaci részesedéssel piacvezető.

Bréking: A 4iG megvásárolja a T-Systemset

A vállalat nagyrészt számtalan akvizícióval nőtt hatalmas integrátorrá, amelynek bevétele tavaly 114 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig (részben egy egyszeri tételnek köszönhetően) meghaladta a 2 milliárd forintot.

Bréking: A 4iG megvásárolja a T-Systemset

A cég kifejezetten alacsony marzsokkal működik, ami egyrészt következik az integrátori szerepből (az alvállalkozókat is ki kell fizetni), de az sem világos, hogy a költségek könyvelése az anyacég relációjában hogyan történik, mindenesetre a közepes egy számjegyű EBITDA-marzs és az 1-2 százalékos nettó eredmény marzs beszédes.

Bréking: A 4iG megvásárolja a T-Systemset

A T-Systemsben az az érték, hogy a vállalat az ICT piaci meghatározó szereplője, integrált vállalatként szinte minden szegmensben jelen van, több területen piacvezető, olyan integrátor, amely az elmúlt évek sikeres működésének eredményeként rengeteg referenciával, stabil hitelképességgel (bankggaranciák) rendelkezik. Számtalan hosszútávú nagyvállalati és állami projektben, több évre szóló megrendelésben van jelen, ahonnan nehéz lenne kimozdítani a vállalatot. Magas beágyazottság, közbeszerzéseken vagy vállalati tendereken a meghívotti lista szinte automatikus szereplője a T-Systems, a vállalat jól ismerni a beszerzési folyamatokat. Az 1700 alkalmazott nagy része jól képzett informatikai szakember, a szűkös IT-munkaerőpiacon nagy értéket képviselnek.

Organikusan is megy

Azt, hogy a 4iG akár organikusan is nagyra tud nőni, jól mutatták az elmúlt hónapok bejelentései, a vállalat ugyanis – részben konzorciumi partnerekkel – sorra nyerte el a több milliárd forintos megrendeléseket. Csak az idei első félév bejelentései alapján közel nettó 17 milliárd forint körüli megrendelés körvonalazódik, és bár ezeket nem érdemes összeadni, mivel a 4iG nem csak egyedül, de konzorcium tagjaként is nyert, és időben is elhúzódó proejktekről van szó, a nagyságrend jól jelzi, mire lehet felkészülni a 4iG-nél.

Bréking: A 4iG megvásárolja a T-Systemset

Az első negyedévben egyébként több mint másfélszeresére emelkedett a 4iG bevétele, és három hónap alatt magasabb lett a cég EBITDA-ja, mint tavaly egy félév alatt.

Bréking: A 4iG megvásárolja a T-Systemset

Mennyi az annyi?

A T-Systems átvilágítása még hátravan, így pontos vételárat sem tettek közzé a felek. Egy korábbi cikkünkben már megmutattuk, hogy különböző feltételezések mellett milyen vételár adódhat a T-Systemsre:

Két dolog miatt nem könnyű beárazni a T-Systemset, egyrészt azért, mert nehéz megmondani, mire is képes (bevételek, marzsok, profit, növekedés stb.) egy másik vállalat irányítása alatt, másrészt azért, mert a hasonló, tőzsdén jegyzett vállalatok árazása nagy szórást mutat.

Távközlési szolgáltatók árazásához jellemzően az EV/EBITDA-hányadost használják. Ahhoz, hogy megbecsüljük, mennyit érhet a T-Systems, először is vesszük a cég EBITDA-ját. Itt jön az első probléma, hiszen nem tudjuk, hogy a Magyar Telekomon belül a költségek könyvelése hogyan történik az anyacég és a leánycég között, ezért az eredmény elmúlt években látott alakulása inkább csak egyfajta indikációként szolgálhat (például arra, hogy relatíve alacsonyak a marzsok a T-Systemsnél), de hogy képes-e a tavalyinál magasabb eredményre a cég, azt nehéz megmondani. Ezért jobb híján a tavalyi 6,8 milliárd forintos EBITDA-val kalkulálunk.

Az sem egyszerű kérdés, hogy milyen árazási szorzóval érdemes kalkulálni, mert igen nagy a szórás attól függően, hogy távközlési vagy IT-szolgáltatókat veszünk alapul, és abban is nagy a különbség, hogy csak a régióban vagy egész Európában vizsgálódunk. A tavalyi EBITDA-val és a régiós távközlési vállalatok EV/EBITDA-szorzójával közel 30, az európai IT-szolgáltatók szorzójával pedig több mint 83 milliárd forint vállalatérték adódik a T-Systemsre, vagyis tényleg széles a skála. Csak érdekesség képpen szerepeltetjük táblázatban az európai viszonylatban kirívóan olcsó Magyar Telekom 3,6-os szorzóját is, azzal számolva 24 milliárd forint adódik.

Vagyis az ársáv 30 és 83 milliárd forint között szóródik, a sáv közepe pedig 56 milliárd forintra jön ki, annak a közelében lehet reális a tranzakció.

Bréking: A 4iG megvásárolja a T-Systemset

Címlapkép: Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images