HU Language HU
Könnyeikkel küszködő Deutsche Bank-osok szállták meg a londoni pubokat
július 9, 2019 0

Az elemzőket és a piacot egyelőre nem győzte meg a legnagyobb német bank hétvégi bejelentése a 18 ezer fős elbocsátásról és az évtizedek óta nem látott szerkezet-átalakításról. A legtöbben sokallják a szerkezet-átalakítás 7,4 milliárd eurós költségét és nehezen megvalósíthatónak látják a profitra vonatkozó célszámokat. A tegnapi 5% feletti esés után ma is közel 2%-os mínuszban mozog a bank árfolyama.

Szegény dolgozók!

A munkahelyükről vastag fehér borítékokkal távozó, könnyeikkel küzdő és bánatukat londoni kocsmákban levezető részvénykereskedőkről számolt be a Bloomberg, miután Sydneytől New Yorkig rengeteg alkalmazott megkapta felmondását.

Egy másik cikkében a hírügynökség arról is megemlékezett, hogy az elbocsátott alkalmazottaknak nem lesz könnyű az eddigi tapasztalataiknak megfelelő állást találni. A Wall Street-i automatizáció, és az ügyfelek alacsony kockázatvállalása a korábbinál kisebb keresletet jelent a munkájukra. A Coalition adatai szerint a befektetési banki és kereskedési front office területén ötödével csökkent tavaly a szektor létszáma, és a hedge fundok is inkább leépítenek.

Hitetlenkedő elemzők

Tegnap közel 5,4%-ot esett a bank árfolyama, ma ezt eddig már további 2%-os esés követte, miután a piac nem lelkesedik a bejelentésért:

  • Jelentős megvalósítási kockázat övezi a Deutsche Bank hétvégén bejelentett szerkezet-átalakítási tervét – vélik a Berenbergnél.
  • A KBW elemzője szerint a terv pozitív, azonban a profitcélok nem tűnnek reálisnak.
  • A Morgan Stanley elemzője szerint is ambiciózusak a tervek, sok múlik a végrehajtás részletein.
  • A Bank of America – Merrill Lynch szerint is magasabb a tőkearányos megtérülésre (ROTE) vonatkozó elképzelés, mint várták, a tőkehelyzet továbbra is fókuszban marad, az alacsony hozamkörnyezet miatt a bevételeken nagy a negatív nyomás.
  • A Goldman Sachs elemzőjét meglepte a 74 milliárd eurós leépítendő eszközleválasztás mérete, de a szerkezet-átalakítás 7,4 milliárd eurós költsége is. Bár a 2022-re tervezett 8%-os tőkearányos megtérülés (ROTE) elmarad a tőkeköltségtől és a versenytársaktól is, ambiciózus célnak tűnik a legnagyobb német bank esetében.
  • Az RBC szerint az átalakítás radikálisabb a vártnál, így rövid távon segítheti a részvényárfolyamot, ugyanakkor nehezen látható át, miként tudja majd javítani profitabilitását a pénzintézet. Fennáll a veszélye, hogy a bank tőkeemelésre szorul majd.
  • A Citibank szerint is optimistának bizonyulhatnak a célszámok, a 7,4 milliárd eurós, négy évre szóló szerkezet-átalakítási költség nagyobb a vártnál.

A bejelentés lényege

A hétvégén az alábbiakat jelentették be a legnagyobb német bank vezetői:

  • A társaság globális létszámát 18 ezer fővel 74 ezer főre csökkentik 2022-re,
  • A főleg a befektetési banki üzletágat érintő szerkezet-átalakítás három év alatt 7,4 milliárd euróba fog kerülni a bank számára.
  • Ebből az idei második negyedéves eredmény terhére is sokat elszámolnak, így 2,8 milliárd euró lesz a második negyedéves veszteség.
  • Teljesen kiszállnak a részvénykereskedésből, amelyet elsősorban Londonban és New Yorkban végeznek.
  • 2022-re a jelenleginél negyedével alacsonyabb, 17 milliárd eurós éves költségszintet és 8%-os tőkearányos megtérülést (ROTE) szeretnének a tervvel elérni.
  • Mintegy 74 milliárd eurónyi leépítendő eszközt helyeznek át egy új egységhez (amit a médiában korábban már „rossz banknak” neveztek).
  • Christian Sewing vezérigazgató szerint a bank elmúlt évtizedeinek legnagyobb átalakításáról van szó, amely visszatérést jelent a bank gyökereihez.

Könnyeikkel küszködő Deutsche Bank-osok szállták meg a londoni pubokat

A címlapkép forrása: Getty/Bloomberg