HU Language HU
Tíz éve nem volt ilyen: tényleg kamatvágást készít elő a Fed
július 10, 2019 0

Miután Jerome Powell Fed-elnök ma délutáni parlamenti bizottsági meghallgatásán kilátásba helyezte a közeli kamatvágást, az este közzétett legutóbbi kamatdöntési jegyzőkönyv üzenete is ráerősített erre a kilátásra: 17-ből 8 jegybankár ugyanis már idén szükségességét látta a tíz éve első kamatvágásnak a világgazdaság gyengélkedése és annak az amerikai gazdaságra várhatóan beszűrődő kedvezőtlen hatásai miatt. Ezen jelekre a dollár gyengült, a vezető amerikai részvényindexek pedig emelkedtek, az S&P 500 például átmenetileg a 3000 pontos szintet is átvitte felfelé.

Rekordon zárt a Nasdaq 2019.07.10 22:03

Minden idők legmagasabb szintjén, 0,7%-kal 8202 ponton zárt a Nasdaq, de az S&P500 is csak pár ponttal maradt le erről. Utóbbi napközben átmenetileg új történelmi csúcson járt 3000 pont felett, végül 2992 ponton, 0,4%-os pluszban zárt. A Dow Jones 0,3%-os emelkedéssel, 26860 ponton fejezte be a kereskedést. Amint rámutattunk: a Fed-elnök és a Fed-jegyzőkönyv közeli (71%-os eséllyel már július végén bekövetkező) kamatvágást sugalló jelzése fűtötte a részvénypiacokat, a dollárt gyengítette és a Facebook kriptopénzével kapcsolatos megjegyzése a bitcoint beszakította (átmenetileg).

A Facebook szuperpénz projektjének leállítását kéri a Fed elnöke 2019.07.10 22:00

Egyszerűen nem mehet tovább a projekt addig, ameddig a súlyos fogyasztóvédelmi, adatvédelmi, pénzhamisítási és pénzügyi stabilitási kérdéseket nem tisztázzák – ezt a szokatlanul erős üzenetet fogalmazta meg a Fed elnöke, Jerome Powell, az amerikai Képviselőház pénzügyi szolgáltatási bizottságának meghallgatásán a Facebook új digitális pénzével, a Libra projektjével kapcsolatban.

tovább a cikkhez…

Tíz éve nem volt ilyen: tényleg kamatvágást készít elő a Fed 2019.07.10 21:10

Amint megírtuk a délutáni Powell-meghallgatás alapján, a világgazdaságban látható számos kedvezőtlen jel miatt a Fed elnöke kilátásba helyezte a közeli kamatvágást, és egyúttal azt is jelezte, hogy gyengült a kapcsolat a munkanélküliségi ráta alacsony szintje és a felfelé mutató inflációs kockázatok között. Utóbbi azt jelenti, hogy rendkívül alacsony munkanélküliségi ráta mellett sincs feltétlenül akadálya a monetáris enyhítésnek a megváltozott makrogazdasági összefüggések mentén.

A határidős kamatpiaci árazás azt mutatja, hogy a befektetők 71%-os esélyt adnak egy már július 31-én bekövetkező 25 bázispontos vágásra a jelenlegi 2,25-2,50%-os célsávból, sőt 29%-os az esélye annak, hogy rögtön 50 bázispontos vágással kezdi meg a monetáris lazító ciklusát a Fed. A további árazások azt mutatják, hogy szeptemberig már jó eséllyel (56%) tényleg bekövetkezik az 50 bázispontnyi vágás, év végéig pedig talán belefér még egy harmadik kamatvágás is.

Powell beszédét már magyar idő szerint fél háromkor kiadták, ami rögtön gyengítette a dollárt és lendületet adott a vezető részvényindexeknek, aztán este 8-kor a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve is ráerősített a közelgő amerikai kamatvágásra. Erre viszont további érdemi részvénypiaci ugrás és dollárgyengülés már nem volt. Az S&P500 így továbbra is ma elért új történelmi csúcsa közvetlen közelében, 2990-2995 pont között, 0,4%-os pluszban ingadozik, a dollár pedig 1,1250 körül jár az euróval szemben.

Tíz éve nem volt ilyen: tényleg kamatvágást készít elő a Fed

A Dow Jones részvényindex 26900 pont körül, szintén 0,4%-os pluszban mozog, és amint látjuk, a két korábbi csúcsa felett ingadozik, próbálkozik a meggyőző kitöréssel 27000 pont fölé.

Tíz éve nem volt ilyen: tényleg kamatvágást készít elő a Fed

A bitcoin ma 3%-kal esett, az azonnali WTI olaj árfolyama viszont ennyivel ugrott, így újra 60 dollár felett jár. Az arany pedig 1,4%-kal ugrott, részben a dollár gyengülése miatt.

Tíz éve nem volt ilyen: tényleg kamatvágást készít elő a Fed

Tíz éve nem volt ilyen: tényleg kamatvágást készít elő a Fed

Tíz éve nem volt ilyen: tényleg kamatvágást készít elő a Fed

Címlapkép forrása: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Emelkedéssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde 2019.07.10 17:08

A BUX emelkedéssel zárta a napot, míg a blue chipek közül az OTP teljesített a legjobban. Az Est Media felpattant, a cég részvényei napi limittel is emelkedtek ma. A tengerentúli tőzsdék emelkedtek a mai piacnyitás után, a Fed-elnök nyilatkozata után az S&P500 3 000 pont felett is járt.

tovább a cikkhez…

Powell szavaira szárnyalnak a piacok 2019.07.10 15:46

Az Egyesült Államok gazdaságára is hatással van a globális gazdaság gyengélkedése – ez derült ki Jerome Powell, a Federal Reserve (Fed) elnökének kongresszusi meghallgatásán elhangzó délutáni beszédéből, amelyet előzetesen már közzé is tettek. Powell a kereskedelmi feszültségek hatása miatt is aggódik. Szerinte az infláció tovább maradhat alacsony, mint ahogy a Fed döntéshozói korábban gondolták, így a jegybank lépéseket tehet. Az előzetesen kiadott beszédet a befektetők úgy értelmezték, hogy a Fed már ebben a hónapban kamatot fog csökkenteni, ami a részvényárfolyamok emelkedését okozta.

tovább a cikkhez…