HU Language HU
Három magyar képviselőt választottak bizottsági alelnöknek az Európai Parlamentben
július 10, 2019 0

Az európai parlamenti szakbizottságok szerdai alakuló ülésén három magyar képviselőt választottak meg bizottsági alelnöki posztra – emeli ki az EP sajtószolgálatának hírlevele.

A bizottságokban megválasztott képviselők az alábbiak:

  • Deutsch Tamás (EPP), negyedik alelnök, Költségvetés-ellenőrzés;
  • Gál Kinga (EPP), második alelnök, Biztonság- és védelempolitikai albizottság;
  • Ujhelyi István (S&D), harmadik alelnök, Közlekedés és idegenforgalom.

Az Index tudósítása megjegyzi, hogy a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői, Deutsch Tamás és Gál Kinga, ellen más frakció nem állított másik jelöltet, így meggyőző többséggel megkapták a posztokat. Ugyanakkor a szintén magyar kormánypártok által jelölt Bocskor Andreáról, Hidvéghi Balázsról és Trócsányi Lászlóról elhalaszották a szavazást, hogy egyelőre elkerüljék a vitát. Bocskor a kulturális és oktatásügyi bizottság (CULT) 4. alelnökjelöltje, Hidvéghi Balázs az Állampolgári jogi, belügyi bizottság (LIBE) 3. alelnökjelöltje, míg Trócsányi László az Alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság (AFCO) 4. alelnökjelöltje.

A választás szabályai

Az Európai Parlament Eljárási szabályzata (213. cikk) alapján a plenáris – az Elnökök Értekezlete javaslata alapján – határozza meg az egyes bizottságok alelnökeinek a számát (jellemzően négy alelnöke van a szakbizottságoknak). Az egyes bizottságok elnökségének a parlamenti erőviszonyokat kell tükröznie. Nem lehetséges például csak nőkből, vagy csak férfiakból álló elnökséget felállítani, vagy nem jöhet az egyes bizottságok összes alelnöke egyetlen tagállamból.