HU Language HU
Ezekben az órákban dől el az irány erre a hétre?
július 15, 2019 0

Ma hajnalban tették közzé Kínában a szokásos havi nagyon fontos makrogazdasági adatcsomagot, amelyet most „megfejeltek” azzal, hogy a második negyedévi gazdasági növekedési statisztikát is kiadták, így ezekben az órákban befektetők sokasága mérlegeli, hogy mit is csináljon, milyen pozíciókat vegyen fel rövid távon. Ezek könnyen meghatározhatják azt, hogy a héten, de legalábbis annak első felében milyen irányba menjenek a pénz- és tőkepiacon.

Az Amerikával vívott kereskedelmi háború feltehetően továbbra is nyomot hagy a legfőbb kínai makroadatokon, így az ipari termelési, kiskereskedelmi, beruházási és GDP-növekedési adatokon, már amennyiben ezen adatoknak tényleg lehet hinni a szoros kontroll alatt tartott ázsiai óriásgazdaságban. Az mindenesetre elmondható, hogy a magánszektor szempontjából egy rendkívül eladósodott nagygazdaságról van szó, amelyben se a költségvetés, se a monetáris politika oldaláról nincs tér az érdemi élénkítésre. Eseti jellegű, korlátozott hatékonyságú élénkítő lépések persze eddig is voltak és továbbra is várhatók, de az eladósodottság és az Amerikával vívott kereskedelmi és technológiai háború alapvetően rányomja a bélyegét a kínai cégek és a gazdaság kilátásaira.

A kínai gazdaság mérete és a szoros gazdasági kapcsolatok pedig az egyik fő exporthatalom Németország teljesítményére is alapvetően rányomják a bélyegüket, így érdemes lesz figyelni, hogy a második-harmadik legfontosabb német konjunktúra-index, a ZEW gazdasági hangulatindex hogyan alakul, aznap délután pedig az amerikai ipari termelési és kiskereskedelmi forgalmi adat milyen lesz.

Kedden egyébként a magyar KSH az építőipar friss számait is közzéteszi, így kiderül majd, hogy a 40% körüli vágtatás folytatódott-e, esetleg fokozódott-e. Szerdán délután az amerikai ingatlanpiaci engedélyezési és építési adatokra érdemes figyeli, majd este arra, hogy a Fed aktuális havi gazdasági helyzetértékelése az egyes térségekben mit emel ki, az egymásnak olykor ellentmondó gazdasági adatok milyen rövid távú kilátásokat rajzolnak ki a jegybank szerint. Pénteken a Michigani Egyetem fogyasztói hangulatindexe még figyelmet érdemel.

Ezekben az órákban dől el az irány erre a hétre?

Címlapkép forrása: VCG/VCG via Getty Images