HU Language HU
Figyelmeztetést kaptunk az IMF-től: nyugdíjkorhatár-emelésre és bevándorlásra lesz szükség
július 15, 2019 0

A vagyonfelhalmozásnál gyorsabb elöregedésre és a 2050-ra várható 25%-os munkaerőállomány-csökkenésre figyelmeztette régiónkat a Nemzetközi Valutaalap. Többek között nyugdíjkorhatár-emeléssel és munkaerő-beengedéssel lehetne orvosolni a demográfiai problémákat.
Az IMF szerint Európa keleti része jobban szenved a népessége elöregedése és csökkenése miatt, mint a nyugati fele, és kevésbé is vannak felkészülve a helyzet kezelésére – írja a Bloomberg.

Abban a 20 országban a legrosszabb a helyzet, amelyek a Balti-tenger és a Balkán között területet foglalják el, ezekben az országokban a népesség 12%-os (!) csökkenésére van kilátás 2050-ig Tao Zhang, az IMF ügyvezető igazgatóhelyettese szerint. A munkaerő ennek kétszeresével, közel negyedével fog csökkenni, és az egy alkalmazottra jutó nyugdíjasok száma duplázódni fog – mondta a vezető egy dubrovniki fórumon a hírügynökség szerint.

Attól veszélyesebbek itt a trendek, mint Nyugat-Európában hogy a vagyonfelhalmozás az öregedésnél lassabban megy végbe – hangsúlyozta a vezető. A demográfiai kihívások jelentősen lassíthatják a gazdasági növekedést, a munkaerő létszámának visszaesése és a munkaerő öregedése együtt évi 1 százalékot vehetnek el a GDP-ből.

Az IMF szerint a problémát elősorban a nyugdíjkorhatár emelésével, a munkavállalást (köztük a nyugdíjasokét) ösztönző programok kiterjesztésével és a munkaerőimporttal lehetne orvosolni.

Ezek olyan társadalmi és politikai döntések lesznek, amelyeket minden egyes országnak saját magának kell meghoznia – tette hozzá mindehhez Poul Thomsen, az IMF európai részlegének vezetője. Thomsen az IMF egyik tanulmányára utalva azt mondta, a munkaerő kelet-nyugati áramlása hét százalékponttal csökkenthette az egy főre jutó GDP-növekedést a kelet-európai országok felzárkózása során.