HU Language HU
Svájci hatóság őrködik majd a Facebook szuperpénze felett
július 16, 2019 0

A Facebook azt állítja, a Libra kriptopénzhez kapcsolódó adatok védelmét a svájci szabályozó fogja felügyelni. Igaz, a svájci adatvédelmi hatóság azt mondja: még soha nem is egyeztettek erről a társasággal. A Libra projektből első körben nem profitál majd a cég, a cél az elterjedtség növelése lesz.

Ma rendelték be meghallgatásra a Facebook Libra nevű kriptopénzének adatvédelmi aspektusaival kapcsolatban meghallgatásra a Facebook területi vezetőjét, David Markust az amerikai szenátus banki bizottsága elé.

A szenátus bizottsági tagjai elsősorban arról faggatták a Libra projektet vezető szakembert, hogyan védik egy az ügyfelek pénzügyi adatait, hogyan kerülik el a pénzmosási ügyeket, és milyen garanciákat ad a Facebook arra, hogy minden adatvédelmi szabályt betartanak.

David Markus a bizottságnak előadta, hogy az adatvédelmi felügyelet szerepét a svájci adatvédelmi hatóság (FDPIC) fogja ellátni, vagyis a Librát kibocsátó szövetség adatvédelmi szabályozói ők lesznek.

A CNBC ugyanakkor megkérdezte erről a svájci felügyeletet, a hatóság szóvivője azt állítja nekik: a mai napig nem lépett velük kapcsolatba senki a Calibra Szövetségtől. Ugyanakkor hozzátette, vélhetően ha eljön ennek az ideje, akkor ellátják őket a megfelelő információkkal. Addig is minden esetre a publikus információkból tájékozódnak a projektről.

Ugyanakkor a svájci piacfelügyelettel már tárgyaltak, akik a Libra porjekt banki, piaci felügyeleti szabályozói lehetnek, ezt megerősítették a CNBC-nek is.

David Marcus a meghallgatáson közölte, hogy a Libra projektből nem fognak azonnal profitálni, és hangsúlyozta, hogy a cél első körben a széles körű elterjedtség a cél, és a bankkapcsolattal nem rendelkezőknek a pénzügyi rendszerhez való hozzáférés biztosítása.