HU Language HU
Míg a bankok őrülten szórják a pénzt IT-ra, a Deutsche Bank nagy vágásra készül
július 17, 2019 0

Annak ellenére, hogy a pénzügyi digitális forradalom nem veszít lendületéből, a Deutsche Bank csökkenti a technológiai fejlesztésekre szánt éves keretösszegét – írja a Bloomberg. Versenytársai mindeközben egyre többet szánnak IT-fejlesztésekre, Európában 2022-ig évente közel 5 százalékkal nőnek az IT-büdzsék a bankoknál.

A bankok IT-költéseiről is szó lesz a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt.

Az idei 4,2 milliárd euróról 2022-re 2,9 milliárd euróra csökkenti a technológiai kiadásait a Deutsche Bank. A bank vezérigazgatója, Christian Sewing csapata azt mondja, jelentős előrelépést értek el a korábbi régi és nem megfelelően működő IT-rendszereik átalakításában.

A Deutsche Bank azon éveiből, amikor még nagy ütemben nőtt a bank, olyan rendszerek maradtak hátra, amelyek nem tudnak kommunikálni egymással, és a bank nem tudja megfelelően nyomon követni az üzleti tevékenységeit sem.

Ugyanakkor az idei 4,2 milliárd eurós rekordösszeg, amit technológiákra költenek, eltörpül más nagy versenytársainak IT-költéséhez képest, a JP Morgan Chase például 11,5 milliárd dollárt költ idén. Jamie Dimon vezérigazgató szerint „költened kell, ha nyerni akarsz”.

A Celent becslése szerint az európai bankok IT-költése mintegy 4,8 százalékkal emelkedik 2022-ig. A Deutsche Bank egyik IT-vezetője, Frank Kuhnke szerint a vállalat úgy is modernizálni tudja a rendszereit, hogy kevesebbet költ rájuk. Például az adattárolásra költött összeg 30 százalékkal csökkent 2016 óta, miközben a bank rendelkezésére álló számítási kapacitás 12 százalékkal nőtt évente.