HU Language HU
Ezen nemcsak az ingatlanpiac, hanem a mi jövőnk is múlhat
július 17, 2019 0

A klímasemlegesség, a kibocsátott károsanyagok mennyisége az EU-s és az itthoni gazdaság egész területén is „hot topic”. Muszáj most foglalkoznunk vele, ingatlanpiaci vonatkozásban pedig olyan épületeket tervezni, építeni és ezeket úgy fenntartani, hogy a később már a pozitív hatások is megmutatkozzanak. Győri Gyulát, CPI Facility Management Directort kérdeztük többek között arról, hogy hogyan lehet támogatni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a klímaváltozási törekvéseket az épületek tervezésénél, vagy fenntartásánál, illetve hogy mit látnak a bérlők részéről, igénylik-e a legújabb környezetvédő megoldásokat.

Ezen nemcsak az ingatlanpiac, hanem a mi jövőnk is múlhatHogyan lehet támogatni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a klímaváltozási törekvéseket az épületek tervezésénél, kialakításánál, vagy fenntartásánál?

Az épületek életciklusuk folyamán, a használatuk alatt terhelik legjobban a környezetüket, a fenntartható fejlődés mellett, a fenntartható környezet is szerepet kap, valójában az övé a főszerep. Természetesen az épület tervezésénél dől el, hogy annak milyen hatása lesz a jövőben a környezetre. Fontos üzemeltetési szempont, hogy az előírásokon túl, milyen mértékben tudja használni passzívan/aktívan a környezetét, és esetlegesen a beépített gépészet milyen módon tud „hibrid üzemmódban” együtt működni a környezeti adottságokat kihasználva (szellőzés, árnyékolás, benapozás, résvizek, esőzés, talajhő, tájolás).

Hogyan lehet csökkenteni a bontási/építési hulladékokat, van-e speciális feldolgozás, esetleg csökkentett energiafelhasználást igénylő megoldások?

Az építéshez felhasznált anyagok energiatartalma, illetve az építéshez köthető környezeti terhelés, ugyan az egész épület életciklusában elhasznált energiához képest nem meghatározó, de minden ilyen törekvés a környezeti terhelést csökkenti. Az újrahasznosított anyagok használatánál látszik, hogy az újrahasznosításnak is megvan a maga energiaigénye, ami egy ponton túl már csak tiszta energiákkal ellátott folyamatokkal lesz környezetkímélő, mindamellett hogy a nyersanyagot sem kell újra elállítani. Néha az újrahasznosítás és a szállítás energiaigénye sokakban még mindig kétkedésre ad okot.

Az én szemléletemben nagyon fontos szempont, hogy az épület milyen gyorsan tud reagálni a külső környezeti hatásokra, illetve a belső változásokra és ez milyen energiabevitellel jár, vagy esetlegesen milyen mértékű energiahasznosítással megy ez végbe. Továbbá a létesítmény környezetében rendelkezésre álló megújuló energiaforrásokat milyen módon lehet integrálni az épületbe. Fontos tervezési szempont a rendszerek üzemeltethetősége és az üzemeltetéshez felhasznált folyamatok integrálása, egy szóval az épület funkcionalitása mellett mennyire lesz működőképes.

Győri Gyula

Facility Management Director

CPI Facility Management Kft.

2013 óta dolgozik a CPI Hungary Kft-nél. Fő területe az épületek racionális üzemeltetése, finomhangolása, hosszú távú karbantartási stratégiák tervezése. Az épületek fejlesztésénél, felújításánál aktívan… Tovább »

A zöld megoldások beszerelési/alkalmazási költsége milyen viszonyban van a későbbi megtérüléssel?

Költségoldalon mindenképpen többlettel jár a legújabb technológiák használata, amelyek viszont az alacsony szén-dioxid-kibocsátás miatt kedvezőbbek a hagyományos technológiáknál. Hosszú távon a „szennyező fizet” elve fog érvényesülni, tehát hosszú távon megéri erre áldozni. Nem másodsorban a környezetünk fogja visszaadni a profitot egy élvezhetőbb léttel. Persze a környezetnek egy önellátó épület lenne a legjobb, amely szinergiában tud együtt működni a környezetével.

Energiatudatosság és fenntarthatóság a gyakorlatban

A 2019-es FM & Office Konferencián már kiemelt figyelmet kapott a fenntarthatóság és energiatudatosság, Győri Gyula az erről szóló panelbeszélgetésen elmondta, hogy mivel életünk mintegy felét munkával töltjük, a munkahelyek, irodaházak tudatos kialakítása is igen jelentős az élhető jövő érdekében. Irodapiaci szereplőként nagyon fontos az optimális üzemeltetés, a szén-dioxid-kibocsátás és környezet terhelés minimalizálása.

2019.05.22 16:31 Nem az éghajlatváltozás a legfőbb probléma, hanem az ember mohósága

Van itthon igény az ilyen jellegű környezetvédelmi szempontoknak megfelelő technológiák, eljárások alkalmazására a bérlők, tulajdonosok, vagy mások részéről?

Meglátásunk, hogy egyre nagyobb igény a bérlőink részéről is a tudás begyűjtése, hiszen szerencsére a környezet iránti tisztelet és a tudatos környezet kímélő működés már napi rutin náluk, amit nemcsak munkahelyükön, hanem otthonukban is gyakorolnak. Ez egy komplex rendszer, aminek az egyik meghatározó eleme az épület használója, aki leginkább hatással van az épület működésére. Ezért is vagyunk elkötelezettek bérlőink edukálása iránt, minél több tudás van a birtokukban, annál hatékonyabban tudják használni irodaterületeiket és a környezetet. Az alaptézistől így is nehéz eltávolodni, mert a fogyasztás csökkentése, a megújuló energiaforrások használata és a beépített rendszerek energiahatékonyságának a növelése fogja megadni leginkább a szénhidrogének használatának a visszaszorítását. Nem szabad elfelejteni, hogy az épület használóinak a tudatossága, szemlélete, felhasználói szokásai határozzák meg leginkább az épületnek a környezetre gyakorolt hatását.

Ezen nemcsak az ingatlanpiac, hanem a mi jövőnk is múlhat

Big Office Day – további információért kattints ide!