HU Language HU
Elon Musk szuperintelligenssé tenné az emberi agyat, emberkísérletekre készül
július 18, 2019 0

Elon Musk Neuralink cége friss részleteket árult el arról, hogyan kötnék össze az emberi agyat a gépi mesterséges intelligenciával: a társaság sikeres majomkísérletek után most engedélykérelmet nyújtott be emberkísérletek végzésére az amerikai szabályozóknak. Az eszköz az emberi hajnál vékonyabb vezetékekkel köti össze az agysejteket egy chippel.

Elon Musk híres őrült ötleteiről, a tisztán elektromos autózás feltalálása (Tesla) mellett a Marsra küldene emberek (SpceX), Boring Company nevű cége játék-lángszórót gyárt és földalatti alagutakat épít, amellyel a nagyvárosi közlekedést formálnák át. A Neuralink nevű cége pedig azon dolgozik, hogy

az emberi agyat mesterséges intelligenciával kösse össze, ezzel szuperintelligens embereket hozva létre.

Eddig állatokon végeztek kísérleteket az eszközzel, ami több mint 3000 elektródát tartalmaz, melyek az emberi hajnál vékonyabb rugalmas vezetékekkel kapcsolódnak az agyhoz, és 1000 neuron működését képesek monitorozni.

A rendszert tesztelték korábban egereken majd majmokon, a majmok az agyukkal voltak képesek irányítani egy számítógépet. A következő fázisban olyan embereken végeznének kísérleteket, akik súlyos idegi betegségekben szenvednek.

Elon Musk szuperintelligenssé tenné az emberi agyat, emberkísérletekre készül

Furcsa látványt nyújt az egér, amelynek USB-C port és chip „lóg ki” a fejéből. Forrás. Neuralink White Paper .

Ehhez persze engedély kell, az erről szóló kérelmet benyújtották az amerikai hatóságoknak. A céget tovább szeretné bővíteni Musk, jelenleg 100 alkalmazottjuk van, és új tudósókat keresnek a csapatba. Musk szerint az emberiségnek mindenképpen szüksége van az aggyal összekapcsolt „szuperintelligenciára”, hogy a gépek fejlődésével fel tudja venni a versenyt, és ne maradjon le az emberiség.

Több neurológus tudós is megszólalt a Neuralink bejelentései után, a Pennsylvania Egyetem neurológusai Twitteren azt írták az eszközről és az eddigi eredményekről, hogy „nincsen bennük semmi forradalmi, de rendkívül kreatívak az ötleteik. Még látniuk kell az adatokat, de úgy tűnik, jó úton járnak”.

So, it looks like @elonmusk @neuralink have quickly caught up with the incumbents (e.g. blackrock). There is nothing revolutionary but a range of really creative ideas (love the guide tube like needle idea). I need to see more data but they seem to be on a great track. https://t.co/Yxdibm9mpG

— KordingLab (@KordingLab) 2019. július 17.

Krittika D’Silva, a Frontier Development Lab AI-kutatója azzal méltatta az eszközt, hogy az egyik nagy előrelépést abban érték el, hogy az eszköz sokkal kevésbé invazív, mint a korábbi hasonló eszközök. „Még sok év munka áll a előttük, etikai és tudományos kihívásokat is le kell küzdeniük, de a technológia nagy lépéseket eredményezhet egyes neurális betegségek enyhítésében, mint a Parkinson-kór vagy az epilepszia”.

(BBC)
A címlapkép forrása: Joshua Lott/Getty Images