HU Language HU
Kezdhetünk aggódni: élesítik a kínai adósságbombát
július 18, 2019 0

A kínai gazdaság egyre sérülékenyebbnek látszik, a GDP-növekedés lassul, miközben az adósság folyamatosan emelkedik. Mindez pedig elég rossz kombinációnak látszik a jövőre nézve.

A kínaiak adóssága már meghaladja a GDP háromszorosát, derült ki az Institute of International Finance (IIF) statisztikáiból. A pekingi vezetés élénkítő lépésekkel igyekszik ellensúlyozni a gazdaság lassulását, azonban a pénzügyi kockázatok egyre nagyobbak, miközben a kereskedelmi háború hatása egyre jobban érződik az országban.

AZ IIF elemzése szerint a kínai vállalati, magán, valamint államadósság a GDP 303%-a volt az idei első negyedévben, ami rekordnak felel meg. Az IIF szerint a kínai vezetés igyekszik visszaszorítani az árnyékbank-rendszert, amely kifejezetten a kisebb vállalatokat érinti, azonban a hitelezés folyamatosan nő az országban. A helyi önkormányzatok és a bankok idén jelentős kötvénykibocsátásokat hajtottak végre, amely emelte az adósságot. A teljes, globális adósság 15%-át teszi ki a kínai adósság.

Miközben a kínai eladósodás tartós folyamat, addig a GDP-növekedés folyamatosan lassul. Az idei második negyedévben már csak 6.2%-kal nőtt a kínai gazdaság a hivatalos adatok szerint, ilyen alacsony ütemre pedig 27 éve nem volt példa. A kínai gazdaság komoly átalakuláson megy keresztül, miközben a kereskedelmi háborús feszültségek egyre inkább rányomják a bélyegüket a növekedésre.

2019.07.15 08:18 Évtizedek óta nem volt ekkora baj Kínában
2019.07.15 12:03 Lassul Kína vagy sem?

A pekingi vezetés a jelenlegi helyzetben támogatja, hogy a bankok növeljék a hitelezést, különösen a kisebb vállalkozások felé. A gazdasági növekedés támogatása érdekében újabb adócsökkentéseket és infrastrukturális beruházásokat jelentettek be a közelmúltban, mindez azonban a gazdasági növekedésre egyelőre kevésbé hat, miközben nő az ország pénzügyi sérülékenysége. A kínai vezetés azonban rendre hangsúlyozza, hogy az adósságkockázatok általánosságban kezelhetőek.