HU Language HU
Kellemes meglepetés a PKN Orlen-től
július 19, 2019 0

Ma reggel tette közzé második negyedéves jelentését a közép-kelet európai régió egyik jelentős lengyel olajcége, a PKN Orlen. Sikerült jócskán túlszárnyalni az elemzők által vártakat, szárnyra kapott az árfolyam. Kedvező előjeleket látunk a közelgő Mol második negyedéves gyorsjelentésre.

A társaság bevételei 9%-kal nőttek 2018 második negyedévéhez képest, melynek az értékesítési volumen növekedése volt a fő katalizátora. A Reuters elemzői konszenzusát sikerült 1%-kal felülmúlni.

Kellemes meglepetés a PKN Orlen-től

EBITDA szinten azonban már 19%-kal verte a társaság az elemzők által vártakat. 0,1 milliárd zlotyival csökkent az eredmény 2018 azonos időszakához képest, melyet segített a makrokörnyezet javulása, a magasabb realizált nagy- és kiskereskedelmi marzs, azonban a készlet újraértékelések és a növekvő munkaerő és általános költségek hatását nem tudta ellensúlyozni.

Kellemes meglepetés a PKN Orlen-től

A Downstream üzletág szempontjából kiemelkedően fontos finomítói árrések csökkentek éves alapon, azonban negyedéves szinten már növekedésről számolt be a társaság. A dízel marzsok 5%-kal mérséklődtek az előző évi azonos időszakhoz képest, viszont a benzin árrésének sikerült visszakapaszkodnia az egy évvel ezelőtti szintre, ami azért nagy szó, mert az első negyedévben súlyos összeomlást szenvedett el. Ennek oka a venezuelai és iráni szankciók következtében túlsúlyba került könnyű típusú olajok voltak, melynek finomítása során több benzin és kevesebb dízel keletkezett, így növelte a benzin kínálatát. A petrolkémiai marzsok is növekedést mutattak éves alapon, azonban a Brent-Ural különbözet jelentősen, 1,7 dollárral szűkebb, mint tavaly ilyenkor. A Barátság kőolajvezeték klórszennyezése ellenére tudott több mint 10%-kal nőni a finomítói termelés.

Éves alapon 5 dollárral, 69 dollárra csökkent a Brent átlagára, mely negatívan érintette az kutatás-termelés divíziót, az Upstreamet. A kitermelés éves alapon 1%-kal 17,8 ezer hordóra esett vissza. A szegmens eredménye ennek ellenére minimálisan nőtt, elsősorban derivatív pénzügyi pozíciók újraértékelésének köszönhetően.

Az erős gazdasági növekedés folyományaként az üzemanyagkereslet növekedése tovább folytatódott Lengyelországban, éves alapon 4%-kal több üzemanyag fogyott a második negyedévben. Ez jelentősen növelte a fogyasztói szolgáltatások szegmens eredményességét, karöltve a nem üzemanyag alapú termékek növekvő árrésével. A kávézók és kisboltok száma éves alapon 162 darabbal nőtt, mellyel elérte a 2069-es értéket.

A PKN Orlen gyorsjelentését a piac pozitívan fogadta, az olajtársaság árfolyama jelenleg 3,5%-ot meghaladó pluszban van. Idén eddig 7,5%-os esést szenvedett el a papír.

Kellemes meglepetés a PKN Orlen-től

Hogyan hathat mindez a Molra?

A Mol augusztus másodikán fogja közzétenni második negyedéves beszámolóját.

Az Upstream szegmens eredményét ugyanúgy rombolhatja az éves szinten alacsonyabb olajár. 2018 Q2-ben még 74,4 dollár volt a Brent átlagára, ezzel szemben 2019 második negyedévében már csak 68,8 dollár.

A Downstream üzletágat továbbra is nyomás alatt tarthatja az alacsony Brent-Ural különbözet. A Mol mivel 93%-ban orosz Ural típusú nyersolajat dolgoz fel, ezért kulcsfontosságú számára az Ural Brenthez képesti relatív olcsósága. Jó hír viszont, hogy a benzin marzs kezd normalizálódni, azonban ennek ellenére nyomott lehet a finomítás teljesítménye. A petrolkémiai marzsok viszont növekedtek a negyedévben éves szinten, mely szintén megerősíti, hogy jó irányba menetel a Mol a petrolkémiai üzletága bővítésével.

A Mol fogyasztói szolgáltatások szegmense a lengyel társához hasonlóan tovább bővíthette eredményességét, melyhez mind az üzemanyag és a nem üzemanyag alapú termékek értékesítésének növekedése is hozzájárulhatott.

A Mol árfolyama jelenleg másfél százalékos emelkedésben tartózkodik, idén ezzel 0% körüli teljesítményt produkálva.

Kellemes meglepetés a PKN Orlen-től

Címlapkép: Photo by Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images