HU Language HU
Aranyralit várnak az elemzők
július 19, 2019 0

Több mint 12%-ot drágult az arany az év eleje óta, egyes elemzők úgy vélik, ez most a második világháború óta csak kétszer látott aranyrali kezdete lehet – írja a CNBC.

2013 óta nem volt 1400 dollár fölött egy uncia arany ára; mióta 2015 végén beesett 1100 dollár alá az ára, ahhoz képest a mostani, 1425 dolláros árfolyam 35%-os ugrást jelent. A 2007-2009-es válság óta nem tudott az arany tartós ralit produkálni.

„Ha a megítélésünk helyes és az Egyesült Államok gazdasága lassul, az infláció csökkenni fog, a hozamok pedig tartósan alacsonyan maradnak, ez pedig jótékonyan hathat az arany árfolyamára” – véli Chen Zhao, az Alpine Macro globális vezető stratégája.

„Az aranyra gyakran inflációval szembeni menedékként gondolnak, pedig a kettő nem korrelál már vagy 20 éve. A valóság az, hogy az arany jól teljesít és a fogyasztói maginfláció akkor növekszik, amikor a döntéshozók szándékosan és kitartóan a nominális GDP-növekedés alatt tartják az irányadó kamatokat és a kötvényhozamokat, ami a ’60-as, ’70-es években volt jellemző” – mondta Phillip Colmar, az MRB Partners társalapítója.

„Szerintük az aranyárak emelkedése a piac jele arra, hogy a jegybankok több könnyítést adnak, mint ami szükséges a globális gazdaság támogatásához” – tette hozzá Colmar.

Nemrég Ray Dalio, a világ legnagyobb hedge fundjának vezetője is azt írta a LinkedInen, hogy „kockázatcsökkentő és hozamnövelő intézkedés lenne bevenni az aranyat bárkinek a portfóliójába.”

Aranyralit várnak az elemzők