HU Language HU
Tarlós: közröhej a H5-ös HÉV átnevezése
július 19, 2019 0

Nincs jogosítványa a fővárosnak a H5-ös HÉV átnevezésére – mondta el Tarlós István főpolgármester az Indexnek. Hozzátette: az átnevezés ostobaság, tiltakozik ellene és kezelhetetlennek, illetve közröhejnek nevezte.

Tarlós a portálnak elmondta, hogy Bús Balázs, óbudai polgármester kezdeményezte, hogy a H5-ös HÉV fejlesztésének tervezési munkálatai alatt metróként vegyék figyelembe a szentendrei HÉV-et, de nincs szó arról, hogy egyébként hivatalosan is átneveznék a járatot.

A fővárosi közgyűlés a napokban fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervben szereplő fejlesztések kapcsán a Békásmegyer és belváros közti szakasz metróüzeműre való átalakítását, ennek kapcsán született meg a kérelem, hogy 2019. szeptember 1-jétől a BKK M5-ös metróvonalként hivatkozzon a járatra.

„Ez ellen tiltakozom, ez kezelhetetlen, ez így egy ostobaság” – idézi az Index Tarlós Istvánt, aki szerint a HÉV-et nem is nevezheti át a főváros, hiszen az a MÁV tulajdonában van. „A tervezők a tervasztalon nevezhetik metrónak a HÉV-et, de így nevezni valójában, az a világ vicce” – közölte a főpolgármester a lappal.

Ezek alapján úgy tűnik, valószínűleg mégsem lesz M5-ös Metró a H5-ös HÉV-ből.