HU Language HU
Őrületes mozgásokkal indult a Nasdaqot utánzó új kínai tőzsde
július 22, 2019 0

Elindult a kereskedés a mai nappal a Nasdaq mintájára létrehozott kínai tőzsdén, ahol a helyi technológiai vállalatok részvényeivel lehet kereskedni. A sanghaji tőzsde által működtetett STAR elnevezésű tőzsdén egészen vad emelkedéseket produkáltak a részvények, a leggyengébben teljesítő papír is több mint 80 százalékot erősödött.

A „kínai Nasdaq” első 25 részvényéből 16 több mint duplázni tudta az árfolyamát az első kereskedési napon az IPO kibocsátási árfolyamához képest, a leggyengébben teljesítő papír is több mint 84 százalékot szárnyalt. A legjobban teljesítők között volt az Anji Microelctronics Technology, a félvezetőgyártó árfolyama 400 százalékos emelkedéssel zárta a kereskedési napot.

A tőzsdén, ahol technológiai vállalatok, chipgyártók és egészségügyi cégek részvényei forognak, mintegy 305 milliárd jüannal nőtt egyetlen nap leforgása alatt a piaci kapitalizáció (44 milliárd dollár), az eredeti 225 milliárd jüanról a Reuters számításai szerint.

Elemzők szerint sokkal őrültebb árfolyamemelkedés volt, mint amire számítottak. Jó vállalatok ezek, de az árazási szintek nagyon magasak, ilyen drágán nincs értelme a részvények vásárlásának – kommentálta az eseményeket a Shanghai See Truth Investment Management szakértője.

A Nasdaqról mintázott tőzsdén amerikai stílusú elsődleges részvénykibocsátási rendszer van, ami egy újabb lépés a kínai tőkepiaci reformok sorában. És jelezheti azon törekvéseket is, hogy az ország technológiai iparága függetlenedjen az Egyesült Államoktól, a technológiai vállalatok ugyanis az amerikai-kínai kereskedelmi háború célkeresztjében vannak.

Érdeklődés pedig van a tőzsde iránt, átlagosan 1700-szoros volt a túljegyzés a részvényekre a kisbefektetők körében.

(Reuters)