HU Language HU
Ezeken a helyeken alkudhatsz a legtöbbet álmaid lakásából
július 23, 2019 0

Nagy átlagban még mindig csökken az átlagos árengedmény egy ingatlanvásárlásnál, bár igaz, hogy a panellakás adásvételeknél már stagnálás figyelhető meg az alku mértékében. A legkisebb összeget továbbra is a paneltulajdonosok engedik el, főleg igaz ez a fővárosi, annak agglomerációjában lévő és a megyei jogú városok panellakásaira, ahol 3,4-4,4 százalék között volt ez az érték. Ami az értékesítési időt illeti, továbbra is a paneleket veszik meg leggyorsabban a vásárlók, az országos átlagértékek alapján viszont a korábbi évhez képest már 70 napra nőtt az értékesítés ideje. A legnehezebben a kisvárosi családi házakat lehet eladni, ezeknél közel 7 hónapot kellett várnia a tulajdonosoknak, míg vevőre talált az ingatlan – derül ki az Otthon Centrum összefoglalójából.

5-6 évvel ezelőtt még bőven 10 százalék feletti összeget is elengedtek a családi ház, illetve a téglalakások tulajdonosai, amikor sor került az ingatlan eladására. A tégla társasházi lakások esetében a teljes árengedmény mértéke országosan 5,5 százalék, a családi házaké pedig 8,8 százalék volt, vagyis végül ennyivel kisebb áron értékesítették a lakásokat, ahhoz képest ami kezdetben a hirdetésekben megjelent. Az 5,5 százalékból 3,6 volt az a rész, amit még a szerződés megkötésekor elengedtek az eladók, illetve a 8,8 százalékból 6 volt ez az érték.

Ahogyan az a korábbi években is jellemző volt, az árengedmény mértéke 2019-ban a panellakások esetében volt a legkisebb, országos átlagban 4,6 százalék, ebből 3,2 százalék volt az alku szerződéskötéskori része. A keresleti piacra jellemző, hogy az eladók inkább kivárnak, nem engednek az árból, ennek ellenére egy fizetőképes vevő az adásvételt közvetlenül megelőző alku során el tud érni árengedményt, különösen, ha készpénzzel fizet.

Ezeken a helyeken alkudhatsz a legtöbbet álmaid lakásából

A legnagyobb kedvezményt a kisvárosi és kistelepüléseken lévő családi házak tulajdonosai voltak kénytelenek adni vevőiknek (15%), míg legkevesebbet a fővárosi, annak agglomerációjában lévő és a megyei jogú városok panellakásainál tudtak alkudni (3,4%-4,4%). A két szélső átlagérték között több mint háromszoros a különbség. Az előző évi átlagértékekhez képest a panellakások esetében nem történt szignifikáns változás, az országos átlagérték 0,2 százalékkal nőtt meg, míg a téglalakások és családi házak esetében 1,5 százalékkal csökkent a teljes alku országos átlag értéke. A lakások esetében Pest megye és a kistelepülések kivételével mindenhol csökkent az árengedmény mértéke, csak úgy mint a családi házaknál, leszámítva a Pest megyei ilyen típusú ingatlanokat.

Ezeken a helyeken alkudhatsz a legtöbbet álmaid lakásából

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
47 – 100 m2 alapterület
Átadás:
2019. dec
37.05 – 85.65 M Ft
Ajánlatot kérek

A panelok pikk-pakk elkelnek

A leggyorsabban a panellakások keltek el 2019-ban Magyarországon, azonban az értékesítésük átlagos ideje az első hat hónap tapasztalatai alapján néhány nappal hosszabbodott és 70 napra nőtt. Úgy tűnik az ilyen típusú lakásoknál az elmúlt időszakban tapasztalt magas áremelkedés, valamelyest meghosszabbította az értékesítés idejét. A legrövidebb idő alatt, ami mindössze két hónap volt, Budán és a régióközpontokban keltek el a házgyári technológiával készült lakások.

Ezeken a helyeken alkudhatsz a legtöbbet álmaid lakásából

A téglalakások átlagos értékesítési ideje 82,8 nap volt, ami egy héttel kevesebb, mint 2018-ben. A leggyorsabban, két és fél hónap alatt a külső pesti kerületekben és a vidéki városokban keltek el a lakások. A főváros többi részén, valamint a 25 ezer főnél kisebb városok esetében az értékesítési idő két héttel hosszabbodott.

Ezzel szemben a családi házak eladóinak továbbra is átlagosan fél évet, mintegy 178 napot kellett várni a fizető vevőre. Természetesen a település mérete nagymértékben befolyásolja, hogy milyen gyorsan kelnek el az ingatlanok. 2019-ban a családi házak a 25 ezer főnél kisebb településeken keltek el a leglassabban, közel 7 hónap kellett az amíg új tulajdonosra talált az ingatlan, vélhetően a kereslet hiánya miatt. Ezzel szemben a fővárosban átlagosan 130 napot vett igénybe egy családi ház értékesítése.

Ezeken a helyeken alkudhatsz a legtöbbet álmaid lakásából

Portfolio Ingatlan Adatbázis
CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
84 db lakás
39 – 122 m2 alapterület
Átadás:
2020 Év vége
47.05 – 190.05 M Ft
Ajánlatot kérek