HU Language HU
Hivatalos: Boris Johnson vezényelheti le a Brexitet
július 23, 2019 0

Ahogy arra számítani lehetett, Boris Johnson nyerte a konzervatív párton belüli szavazást, így ő lehet az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke – jelentették be kedden. A legnagyobb feladat a Brexit menedzselése lesz számára, októberig valahogy el kellene mozdulni a jelenlegi holtpontról.

Theresa May június elején jelentette be lemondását, amiben nagy szerepe volt a Brexittel kapcsolatos bizonytalanságnak. A szigetország parlamentje többször leszavazta a May által megkötött előzetes megállapodást, így a kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint távozni.

Az utódjának megválasztását szolgáló folyamat első szakaszában a június 20-ra befejeződött alsóházi frakciószavazás-sorozat végén tíz jelöltből Boris Johnson és jeremy Hunt maradt versenyben. Közülük a Konzervatív Párt szabálykönyve alapján a párt 160 ezer tagja választhatta meg postai úton Theresa May utódját.

May lemondása után a Brexit határidejét október 31-ig tolták ki, így Johnson legfontosabb feladata az lesz, hogy addig valamilyen megállapodásra jusson az EU-val. A volt külügyminiszter már jelezte: végső esetben kész akár megállapodás nélkül is kilépni.

Johnson favoritként a szavazatok mintegy kétharmadát kapta meg, 92 ezren szavaztak rá a párttagok közül. A megválasztása utáni beszédben jelezte: fel fogja rázni az országot, végrehajtja a Brexitet és egyesíti a brit társadalmat.