HU Language HU
Hatalmasat kaszálhattak tavaly óta a vidéki lakástulajdonosok
július 24, 2019 0

A legtöbb elemzés kimondottan a budapesti lakásárakkal foglalkozik, az Otthon Centrum azonban ezúttal a vidéki városok piacát mutatja be, saját tapasztalatai alapján. Az átlagárak mellett megtudhatjuk, hogy melyik városban mentek legnagyobbat az árak az elmúlt év során.

Lakossági roadshow az új családtámogatásokról Budapesten, Debrecenben, Győrben, Szegeden és Pécsett! Általános és személyre szabott tájékoztatással várunk mindenkit július második felében a babaváró hitel, a falusi CSOK és a kibővített CSOK tudnivalóiról!


A megyei jogú városokban néhány kivételtől eltekintve a téglalakások négyzetméterár-növekedése meghaladta a 20%-ot, azonban Pécs, Szeged és Debrecen esetében az emelkedés mértéke elérte a 30%-ot, míg az alacsonyabb bázisú Nagykanizsán 40, Salgótarjánban pedig 50%-ot meghaladó áremelkedés volt mérhető.

Nem emelkedtek viszont az árak Győrben és Sopronban sem. A legmagasabb négyzetméterárakkal Debrecenben találkozhattak a vásárlók, ahol átlagosan 425 ezer forintot kértek egy négyzetméteréért, míg a szintén dobogós Székesfehérváron 400 ezer, Sopronban pedig 350 ezer forint körül alakultak a fajlagos árak. A jelentős áremelkedés dacára továbbra is Salgótarján a legolcsóbb: mindössze 120 ezer forint, ami a második legolcsóbb Nagykanizsa értékének is mindössze 60%-a.

A panelek ára minden megyei jogú városban legalább 10%-kal meghaladták a tavalyi év első hat hónapjának átlagárát, de Szegeden, Debrecenben, Miskolcon és Nagykanizsán 40%-ot meghaladó mértékű volt az emelkedés mértéke, míg a városok többségében 20-30%-os drágulás volt tapasztalható. A téglalakásokoz hasonlóan a legmagasabb lakásárak Debrecenben és Székesfehérváron fordultak elő, ahol a négyzetméterár megközelítette a 400 ezer forintot, míg Győrben, Sopronban és Kecskeméten a 350 ezer forintot. A legolcsóbb város ebben a szegmensben is Salgótarján volt, ahol 100 ezer Ft/m2 volt általános.

Hatalmasat kaszálhattak tavaly óta a vidéki lakástulajdonosok

Forrás: Otthon Centrum (x tengely átlagár eFt/m2; y tengely a változás mértéke % a buborék mérete a tranzakciószámmal arányos)

A családi házakra vidéken is mérsékeltebb árak és áremelkedés volt jellemző az elmúlt egy évben. Akad példa ugyan 30% körüli áremelkedésre például Szolnokon, Érden és Kecskeméten is, azonban a városok többségében 15%-ot nem haladta meg a drágulás mértéke. A legmagasabb árak Székesfehérváron és Érden fordultak elő. Előbbi város estében kicsivel 300 ezer forint feletti, utóbbinál kicsivel alatta lévő árakkal találkozhattak az érdeklődők. A kisebb megyei jogú városokban kivált Salgótarjánban, Hódmezővásárhelyen, Nagykanizsán az említett ár harmadáért lehetett családi házat vásárolni az idei év első felében.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti árak az Otthon Centrum által értékesített lakásokra vonatkoznak, a legolcsóbb lakásokat viszont feltehetően nem ügynökségeken keresztül értékesítik, így ez valamelyest felfelé torzítja az átlagokat. Az árváltozást pedig a fővároshoz képesti alacsony tranzakciószámok miatt néhány kiugróan drága projekt is befolyásolhatja, így egyes településeken, a 40-50 százalékos áremelkedést részben ez is magyarázhatja.

Balatoni körkép

Továbbra is hatalmas a szórás a tóparti települések ingatlanárában. Egy siófoki vízparti társasházi téglalakás négyzetméteréért akár 800 ezer forintot meghaladó összeget is elkértek és kaptak az eladók, azonban a városközponttól és a vízparttól távolodva az árak hamar mérséklődnek és a távolabbi részeken akár 400 ezer Ft/m2 alatti árak is előfordultak idén. A keleti medence többi településén 500 ezer forinttól kezdődtek a négyzetméterárak és a kevésbé frekventált helyeken akár az összeg feléért is lakáshoz lehetett jutni. A nyugati medencében pedig 400 ezer forint alatti négyzetméterár volt általános.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Jókai 20

Jókai 20

1066 Budapest, Jókai utca 20
7 db lakás
102 – 140 m2 alapterület
Átadás:
2018. júl
94.9 – 127.9 M Ft
Ajánlatot kérek


A családi házak esetében a fővároshoz és vízparthoz való távolság szintén meghatározónak bizonyult, azonban a négyzetméterárak még Siófokon sem haladták meg a félmillió forintot. A tó nyugati medencéjének kisebb településein, például Balatonberényben, akár 100 ezer forintos négyzetméteráron értékesített ingatlan is akadt az idei évben.

A balatoni új építésű ingatlanokat 500 ezertől bő egymillióig kínálták a keleti medence kedvelt nyaralóhelyein, de a kisebb és a fővárostól távolabbi településeken is ehhez a szinthez zárkózott fel a kínálati ár, melyet elsősorban a tóparttól való távolság határoz meg.